Na nočnej oblohe v Žilinskom kraji vidieť lietajúce osvetlené objekty, ide o ďalšie satelity Starlink


Foto: Na nočnej oblohe v Žilinskom kraji vidieť lietajúce osvetlené objekty, ide o ďalšie satelity Starlink Foto: ilustračné

V posledných dňoch spozorovali na oblohe viacerí obyvatelia Žilinského kraja niekoľko desiatok neznámych svietiacich objektov, ktoré sa pohybovali v rade za sebou. Tento zvláštny úkaz bolo možné vidieť počas večerných a nočných hodín.

Niektorí pozorovatelia pokladali tieto objekty za lietadlá, v skutočnosti však išlo o vypúšťanie ďalších satelitov Starlink od spoločnosti SpaceX, ktorá patrí do portfólia podnikateľa Elona Muska.

Od začiatku minulého roka prebieha postupné vypúšťanie skupín šesťdesiatich satelitov na obežnú dráhu Zeme. Posledný štart vykonala spoločnosť SpaceX v utorok 4. mája 2021 o 21:01 hod. z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Starlink je satelitná konštelácia, ktorá bude zahŕňať celkovo 12-tisíc družíc, tie budú poskytovať širokopásmové pripojenie k internetu. Projekt by mal byť dokončený a kompletne spustený do roku 2027, v súčasnosti lieta na obežnej dráhe približne 12 percent z plánovaného počtu družíc.


Satelity budú rozmiestnené na viacerých dráhach okolo Zeme v troch výškových pásmach. Približne 7-tisíc satelitov poletí vo výške okolo 340 kilometrov, ďalších zhruba 1 500 bude na dráhe vo výške asi 550 kilometrov a zvyšných 2 800 satelitov umiestnia vo výškach 1 200 kilometrov.

Aktuálnu polohu satelitov je možné sledovať na stránke findstarlink.com.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu