Vyše pätina kontrahovaných peňazí končiaceho obdobia eurofondov skončí v Žilinskom kraji


Foto: Vyše pätina kontrahovaných peňazí končiaceho obdobia eurofondov skončí v Žilinskom kraji Foto: ilustračné - pixabay.org

Z európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) dokázali prijímatelia na území Žilinského kraja v končiacom eurofondom období 2014 až 2020 vyťažiť najviac, k 31. marcu bol podiel nakontrahovaných európskych peňazí až 21 percent voči súčtu všetkých krajov.

Eurofondové peniaze boli do Žilinského kraja alokované vo výške 1,988 miliardy eur. Štatistika zahŕňa prehľad o tom, v akom objeme sa realizujú financované projekty na území daného kraja. „To znamená, že okrem dopytovo-orientovaných projektov vstupujú do tejto štatistiky aj napr. veľké dopravné infraštruktúrne projekty implementované na území kraja ako diaľnice, železnice alebo rýchlostné cesty,“ vysvetľujú spracovatelia.

Pri pohľade na štatistiku doteraz skutočne čerpanej sumy je dokonca Žilinský kraj viac ako štvrtinovým poberateľom všetkých doteraz vyplatených európskych peňazí z programového obdobia 2014 až 2020. Údaje vychádzajú zo správy o stave implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov k 31 marcu, tú schválila na včerajšom rokovaní Vláda Slovenskej republiky.

Vyčerpala sa ledva polovica alokovanej sumy

Z celkovo alokovaných 19,52 miliárd eur zostáva do konca programového obdobia vyčerpať ešte 9,22 miliardy. Najmenej úspešným krajom v kontrahovaní aj čerpaní je Bratislavský kraj, na ktorého územie putovalo len päť percent v oboch prípadoch.

Dôvodom je vysoká rozvinutosť územia v porovnaní s ostatnými časťami republiky, preto sú často projekty v regióne Bratislavského kraja vylučované z výziev a v niektorých prípadoch majú samostatné výzvy s nižšou alokáciou. Nízke čerpanie má aj Trnavský a Nitriansky kraj


Pre veľké infraštruktúrne projekty, ktoré sú Žiline a okolí pripravené na najbližšie roky, sa náš podiel na celkovej alokácii pravdepodobne ešte zvýši. Príkladom je nedávny podpis zmluvy na dobudovanie úseku D1 Dubná Skala - Lietavská Lúčka vrátane tunelu Višňové.

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu