Tradičné a ručne robené parené buchty Klemi nájdete už aj v bistre na Mariánskom námestí v Žiline


Foto: Tradičné a ručne robené parené buchty Klemi nájdete už aj v bistre na Mariánskom námestí v Žiline
Galéria: 14 fotiek

Buchta Klemi na Mariánskom námestí v srdci Žiliny je síce nové bistro, avšak poctivé domáce parené knedle a buchty tejto značky veľká časť Žilinčanov pozná veľmi dobre. V netradičnej dobe pribudla v samotnom centre prevádzka s jedným z najtradičnejších jedál - domácky a ručne vyrobenou parenou buchtou.

Výrobe domácich parených knedlí a buchiet sa venuje firma Klemi od roku 2017, zásobujú nimi väčšinu mäsiarstiev v Žiline, večierky aj reštaurácie. Mesačne vyrobia poctivým postupom tisíce knedlí a buchiet. Po skúsenostiach s veľkovýrobou a obľubou zo strany zákazníkov je logickým krokom prinesenie MAXI buchiet obyvateľom priamo v bistre.

Nápad na vlastnú prevádzku s veľkými buchtami prišiel už v roku 2017, nakoniec sa podarilo nájsť štýlový priestor priamo na Mariánskom námestí. Hlavnou motiváciou bolo priniesť niečo nové, tradičné, čo v Žiline chýbalo. Podobné parené buchty sa ponúkajú napríklad v rôznych horských hoteloch, typicky v Rakúsku.

A teraz už aj v Žiline: „Vyrobené knedle a malé buchty vo veľkovýrobe rátame mesačne na tisíce, minieme na to približne 3 tony múky. Za to ďakujeme našim verným odberateľom. Je to taká spätná väzba, že naše produkty sú kvalitné a chutné pre zákazníkov. Preto sme sa rozhodli ponúkať buchty aj priamo so všetkým, čo k tomu patrí. Špeciálne pre prevádzku na Mariánskom námestí sme vytvorili maxi parenú buchtu, zatiaľ so sladkými náplňami, už čoskoro ale pribudnú ďalšie. A nielen sladké,“ vysvetľuje Michal z nového bistra.

Parenú maxi buchtu s vami zvolenou náplňou, polevou a posypom si môžete dopriať už aj v Žiline.

Aj keď momentálne nie je priaznivá doba na otvorenie nových reštaurácií a bistier, manželský pár chce prinášať ľudom tradičné potešenie na pare, ktoré osladí život. V štýlovo zariadenej prevádzke sa nachádza 18 nefajčiarských miest na sedenie a v letnom období pribudne terasa.

Počas karanténnych opatrení si môžete prísť buchty zakúpiť na prevádzku, alebo využiť dovoz. V oboch prípadoch vám ich zabalia do eko obalov. Po uvoľnení opatrení si, samozrejme, buchty budete môcť dopriať aj priamo v bistre:

„Buchty si momentálne zákazníci môžu prísť zobrať k nám na osobný odber alebo si objednať na portáli Bistro. Máme ich vo verzii so sladkou náplňou, ktorých ponuku priebežne obmieňame. Snažíme sa mať vždy aspoň 5 náplní ako napríklad višňa, lesná zmes ovocia, jahoda, slivka či mak. Medzi Žilinčanmi jednoznačné vedú náplne čokoláda, čučoriedka alebo špeciál s vanilkovým krémom,“ prezrádza Michal z Buchta Klemi.

Ručná a poctivá výroba, dopriať si môžete posypanie aj polevu

Receptúra je tradičná, pri výrobe nie sú použité žiadne konzervanty ani stabilizátory. Preto majú knedle aj buchty trvanlivosť tri dni. A zákazníci ich dostávajú vždy čerstvé: 

„Pracujeme každú noc okrem soboty tak, aby vždy bolo všetko čerstvé. Okrem vymiešania cesta, čo nám urobí stroj, spracúvame všetko ručne - pri knedliach od váženia cez tvorbu bochníkov po nakysnutie, tvarovanie knedle, naloženie do parných nádob až po zabalenie do fólie. Pri buchtách takisto je tiež všetko ručná práca od vykrojenia cez naplnenie po zabalenie.“

Celý proces výroby buchiet a knedlí je tradičný.

Po zvolení náplne vo vnútri si môžete dať maxi buchtu v základnej verzii s grankom, práškovým cukrom a roztopeným maslom a následne si ju doplníte o rôzne posýpky - mandle, vlašské orechy, mak s cukrom, obľúbené keksíky Lotusky, Oreo keksy, škoricu, kokos, lentilky.

Milovníci parených buchiet nezabudnú ani na polevu, voliť si môžete čokoládovú, čučoriekovú, jahodovú alebo karamelovú podľa ponuky. Aj keď nateraz sú dostupné buchty so sladkými náplňami, už čoskoro k nim pribudnú aj tie slané - napríklad mleté mäso, bryndza alebo škvarky.

Zvoľte si posýpky aj polevu podľa vašej chuti.

K maxi dobrote je v ponuke neodmysliteľne kakao, ktoré perfektne spojí chute. Dopriať si po otvorení alebo so sebou môžete kávu značky Bontadi, ochutené flaškové nápoje, minerálku, džúsy, čaje aj teplé mlieko. Cez leto pribudnú do ponuky limonády a iné hity.

Prevádzka Buchta Klemi však neponúka len tradičné parené maxi buchty, ale aj produkt, na ktorom stojí celá výroba - a to domácu parenú knedľu. Ak chcete mať istotu, môžete si ju preobjednať vopred, rovnako ako buchty. Tie sú aj ideálnym prekvapením na oslavu alebo posedenie so známymi či potešenie kolegov v práci. 

 

Buchta Klemi - potešenie na pare sa nachádza na Mariánskom námestí 26 v Žiline, otváracie hodiny sú v pondelok až piatok 10:00 - 18:00 a v sobotu 11:00 - 18:00.

Viac informácií nájdete aj na Instagrame a objednať si môžete na www.bistro.sk/buchta-klemi-potesenie-na-pare


 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Buchta Klemi