Jemné tuhé častice spôsobujú v Žiline desiatky predčasných úmrtí ročne, Slovensko čelí žalobe


Foto: Jemné tuhé častice spôsobujú v Žiline desiatky predčasných úmrtí ročne, Slovensko čelí žalobe Foto: ilustračné - Maksim ŠiŠlo / unsplash

Hoci sa kvalita ovzdušia každoročne na Slovensku a v Európskej únii zlepšuje, znečistené ovzdušie si každoročne vyžiada na starom kontinente približne štyristotisíc predčasných úmrtí. Lokality s vysokým a dlhodobým výskytom zvýšených koncentrácií malých prachových častíc v ovzduší korelujú so zvýšeným počtom úmrtí na dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy.

Ako vyplýva z najnovšej štúdie v prestížnom časopise The Lancet, len na jeden z komponentov znečistenia - jemné prachové častice PM2.5 - zomrie predčasne v Žiline odhadom 65 ľudí ročne oproti ideálnemu stavu najnižšieho možného znečistenia. Medzi osoby citlivé na zvýšenú koncentráciu patria astmatici, ľudia s ochoreniami dýchacej sústavy a srdcovo-cievnej sústavy, veľmi malé deti či starí ľudia.

V snahe bojovať s nedostatočnou informovanosťou slovenskej verejnosti spustilo Ministerstvo životného prostredia webovú aplikáciu dnesdýcham, ktorá prináša aktuálne informácie o hladinách znečistenia. Medzi monitorovacími stanicami je aj Žilina - Obežná, k dnešnému dňu a 15. hodine bola situácia najmä vplyvom PM2.5 častíc označená za veľmi zlú.

Dnešný stav ovzdušia podľa dnesdycham.sk

Stav ovzdušia na Slovensku ukazuje aplikácia na základe dát s hodinovou frekvenciou, medzi zobrazenými hodnotami sú prachové častice PM10 a PM2,5, oxid siričitý, oxid uhoľnatý, oxidy dusíka, benzén a ozón. V čistote ovzdušia pri prachových časticiach PM2.5 vedú škandinávske krajiny a ich mestá, na čele s nulou odvrátiteľných úmrtí sú islandský Reykjavík, nórske Tromsø a švédske Umeå.

Stav sa zlepšuje, avšak príliš pomaly

Celoslovenský odhad predčasných úmrtí na znečistené ovzdušie je na úrovni päťtisíc osôb. Aj keď sa postupne situácia zlepšuje, Európska komisia dnes podala na Európsky súdny dvor žalobu proti Slovensku. Dôvodom je prekročenie limitnej hodnoty pre tuhé znečisťujúce látky a neprijatie primeraných opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia.


„Slovensko nedodržiavalo denné limitné hodnoty koncentrácie častíc PM10, ktoré sú právne záväzné od roku 2005. Údaje poskytnuté Slovenskom potvrdzujú systematické prekračovanie denných limitných hodnôt PM10 v zóne kvality ovzdušia Banskobystrický kraj v rokoch 2005 – 2019 (okrem roku 2016) a v aglomerácii Košice v rokoch 2005 – 2019 (okrem rokov 2015 a 2016). Nepreukázalo sa, že by opatrenia zamerané na kvalitu ovzdušia predložené Slovenskom boli včasné a účinné na zníženie miery znečistenia v rámci dohodnutých limitov, a neprispievajú ani k tomu, aby sa obdobia prekračovania hodnôt čo najviac skrátili, ako sa vyžaduje v právnych predpisoch EÚ,“ vysvetľujú zástupcovia komisie dôvody rozhodnutia.

Práve Košice sú podľa štúdie zverejnenej v The Lancet najhorším skúmaným slovenským mestom z pohľadu PM2.5 častíc, Žilina je druhá. Minister životného prostredia Ján Budaj komentoval žalobu, odvoláva sa na predošlé vlády, počas ktorých funkčného obdobia dochádzalo k prekračovaniu limitov:

„Na znečistené ovzdušie si vieme zvyknúť, ale tento tichý zabiják sa podpisuje aj na predčasných úmrtiach. V úmrtnom liste to nebýva napísané, ale na Slovensku zomierame následkom znečisteného ovzdušia v podobe rôznych pľúcnych ochorení viac na infarkt myokardu, či na rakovinu. Žneme ovocie ignorácie voči ochrane ovzdušia z éry vlád R. Fica a P. Pellegriniho. Teraz musíme podniknúť oveľa razantnejšie kroky, aby sa kvalita ovzdušia na Slovensku zlepšila a aby už neboli prekračované normy prípustnej úrovne znečistenia ovzdušia,“ zdôrazňuje minister Budaj.

Najväčším zdrojom znečistenia je podľa analýz SHMÚ sektor priemyslu a domácností, rezort by chcel využiť aj peniaze Plánu obnovy na zlepšenie stavu situácie. Zároveň vytvorí ministerstvo ďalšie opatrenia, pripravilo návrh nového zákona o ochrane ovzdušia.

„Návrh nového zákona vytvorí nové, náročnejšie požiadavky na štátnu správu, samosprávu, aj na prevádzkovateľov zdrojov znečisťovania. Dokončili sme zmenu poplatkov za znečisťovanie ovzdušia, ktoré neboli zvyšované viac než 20 rokov. Po zmene sa stanú účinným ekonomickým nástrojom voči znečisťovateľom ovzdušia. Vlani spustený projekt LIFE IP - Zlepšenie kvality ovzdušia, podporený Európskou úniou, sa zameral na vytvorenie národnej siete manažérov kvality ovzdušia, pôsobiacich v regiónoch. Tí majú za úlohu spolupracovať so štátnou správou a samosprávou na riadení kvality ovzdušia, venujú sa monitorovacím aktivitám, osvete a vzdelávaniu verejnosti najmä o správnom spôsobe vykurovania tuhým palivom,“ informujú predstavitelia rezortu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu