Žilina bude testovať cez víkend, hľadá zdravotníkov, administratívu a dobrovoľníkov


Foto: Žilina bude testovať cez víkend, hľadá zdravotníkov, administratívu a dobrovoľníkov

Od dnešného dňa platí na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky možnosť otestovať sa a následný negatívny výsledok využívať pri výnimkách zo sprísnenia lockdownu. Zabezpečenie testovania presunula vláda z armády na samosprávy, mesto Žilina hľadá zdravotníkov, administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov.

Tí majú vypomáhať počas celoplošného testovania. Na základe rozhodnutia krízového štábu mesta sa uskutoční už budúci víkend 23. a 24. januára 2021. Informácie o organizácii testovania a odberných miestach zverejníme v momente, ako budú známe. 

Od 27. januára budete pri ceste do práce či do prírody potrebovať negatívny výsledok antigénového alebo PCR testu, prípadne potvrdenie o prekonaní ochorenia alebo plnej vakcinácii. Žilinská radnica posilní kapacity pre celoplošné testovanie vlastnými mobilnými odberovými miestami práve počas nadchádzajúceho víkendu.

Potrební sú zdravotníci aj dobrovoľníci

Úlohou samospráv je okrem iného zabezpečiť zdravotnícky personál odberných miest. Mesto hľadá aj administrátorov na registráciu ľudí, ktorí prídu na testy. Dobrovoľníci zas budú pracovať ako neplatená organizačná výpomoc na miestach testovania.


Všetci, ktorí majú záujem pomôcť pri celoplošnom testovaní v Žiline, by mali byť vo veku od 18 do 50 rokov. Prihlásiť sa je možné do utorka 19. januára do polnoci v online registračnom formulári na internetovej stránke. Prihlásených záujemcov bude následne kontaktovať Mestský úrad v Žiline s ďalšími informáciami.

Pomoc administratívnych pracovníkov je odmenená sumou 100 eur (brutto) na deň, dobrovoľnícka výpomoc nie je honorovaná. Okrem uvedeného personálu hľadá mesto na výpomoc počas celoplošného testovania aj zdravotníkov, ktorí budú vykonávať testovanie občanov.

Mesto žiada o pomoc lekárov, sestry, zdravotníckych záchranárov, pôrodné asistentky, praktické sestry či študentov lekárskej fakulty (5.,6. ročník) alebo ošetrovateľstva (2. - 5. ročník). Zdravotníckemu personálu prislúcha za prácu odmena 15 eur (brutto) za hodinu.

„Apelujem na všetkých ľudí, ktorí môžu a chcú v Žiline pri testovaní pomôcť, aby sa prihlásili. Obzvlášť naši zdravotníci prežívajú mimoriadne ťažké obdobie, v ktorom prichádzajú ďalšie úlohy. Verím, že podobne ako v minulom roku nájdeme dostatok síl a personálnych kapacít na zorganizovanie testovania. Vopred ďakujem všetkým, ktorých naša výzva oslovila,“ podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina