AKTUÁLNE: Vláda sprísňuje protipandemické opatrenia, od 11. decembra zatvárajú terasy reštaurácií


Foto: AKTUÁLNE: Vláda sprísňuje protipandemické opatrenia, od 11. decembra zatvárajú terasy reštaurácií Foto: Facebook OĽANO

Vláda sprísni opatrenia proti novému koronavírusu, na dnešnej tlačovej konferencii o tom informujú premiér Igor Matovič, hlavný hygienik Ján Mikas, minister zdravotníctva Marek Krajči a Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby.

„Situácia sa výrazne zhoršovala a bude sa zhoršovať aj v ďalších dňoch. V nemocniciach pribúdajú noví pacienti s ochorením COVID-19 a trend nie je priaznivý. Pacienti sú rozložení rovnomerne, personálna situácia tiež nie je dobrá. Viac ako 2 200 zdravotníkov je práceneschopná. Obsadenosť reprofilizovaných lôžok prekročila 50 percent,“ informoval minister zdravotníctva Marek Krajči.

Zároveň vyzval obyvateľov na dodržiavanie opatrení, najmä základu Rúška - Odstup - Ruky. Ak by boli dodržiavané, vedeli by sme potlačiť reprodukčné číslo pod hodnotu 1. Minister dodal, že momenty, kedy nedodržiavame opatrenia, patria medzi najrizikovejšie z hľadiska nákazy. Zároveň poďakoval zdravotníkom za ich prácu.

Vianoce budú zaťažkávajúcou skúškou, preto sme včera na Ústrednom krízovom štábe rokovali 6 hodín a rozhodli sme sa poprosiť občanov Slovenskej republiky pri zavádzaní opatrení,“ dodal Krajči s tým, že tieto opatrenia nie sú typickým lockdownom. 

Od 11. decembra dôjde k zatvoreniu terás reštaurácií, ktoré dnes môžu byť so zachovaním určitých pravidiel dnes otvorené. Rovnako budú môcť od tohto dátumu autoškoly vyučovať len dištančnou formou.

Prísnejšie pravidlá pre hotely aj lanovky 

Od 14. decembra sa sprísňujú podmienky prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek. „Stanovili sme, že maximálna kapacita kabínkovej lanovky je 1 osoba alebo členovia spoločnej domácnosti. Osoby staršie ako 10 rokov musia mať negatívne výsledky antigénového testu nie starší ako 72 hodín. Zamestnanci budú musieť mať prekryté dýchacie cesty,“ doplnil Ján Mikas, hlavný hygienik.


Pri hoteloch budú musieť mať klienti nad 10 rokov rovnako testy nie staršie ako 72 hodín. V spoločných priestoroch prevádzok nebude povolená konzumácia jedál.

Tri dni pred Štedrým dňom dôjde k zatvoreniu obchodov okrem tých, ktoré sú nutné pre zabezpečenie základných potrieb. Vyhláška k tomuto obmedzeniu zatiaľ nie je pripravená, podľa Mikasa ale budú prevádzky fungovať približne tak, ako počas Veľkej noci. Od 28. decembra bude v podnikoch s viac ako 500 zamestnancami prebiehať pravidelné testovanie.

Fitnescentrá a kostoly nateraz nebudú zasiahnuté novými opatreniami, pri týchto typoch prevádzok zostávajú zachované súčasne platné nariadenia o obmedzenej kapacite a hygienických nárokoch.


Sledujte tlačovú konferenciu


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu