Trabelssie vyzval mesto a poslancov, tí jeho, iní obe strany. Zastupiteľstvo o Karpatskej nerokovalo


Foto: Trabelssie vyzval mesto a poslancov, tí jeho, iní obe strany. Zastupiteľstvo o Karpatskej nerokovalo Foto: ilustračné

Po neúspešnej snahe o komplexné vysporiadanie zmluvných a majetkových vzťahov medzi mestom Žilina a podnikateľom Georgeom Trabelssiem v závere minulého roku, následnom zrušení zmluvy medzi mestom a zastupujúcou advokátskou kanceláriou, navonok snahy o urovnanie roky trvajúcich sporov utíchli.

Čoskoro uplynie jeden rok od predstavenia návrhu komplexného vyrovnania, o ktoré sa pokúsila radnica pod vedením nového primátora Petra Fiabáne.

V závere minulého mesiaca sa iniciatíva zmenila a o prvý ťah pokúsila protistrana, kedy konateľ spoločnosti ŠPORT PARK, s.r.o. John Trabelssie vyzval poslancov a mesto k vzájomnému rokovaniu o dokončení projektu športovej haly na Karpatskej ulici. Jediným akcionárom vyššie uvedenej spoločnosti je práve George Trabelssie.

Investor tvrdí, že preinvestoval 1,6 milióna eur a navrhol zriadenie pracovnej skupiny

Podľa Trabelssieho výzvy je projekt, v ktorom mesto Žilina vložilo pozemok prevodom do spoločnej firmy za symbolickú korunu, pripravený na dokončenie v akceptovateľnej dobe. Konateľ ŠPORT PARK-u vidí nesplnenie zmluvných povinností zo strany mesta, menuje nezloženie zábezpeky na vinkulovaný účet.

„Napriek tomu spoločnosť ŠPORT PARK, s.r.o. v zmysle uzatvorených zmluvných vzťahov a dobrej viere, že dôjde k naplneniu povinností mesta, investovala do projektu Karpatská viac ako 1 600 000 eur,“ uvádza John Trabelssie v jednom z bodov výzvy.

Zároveň navrhli možný postup pre obnovenie projektu: „Aj preto navrhujeme vytvoriť pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov mesta, zástupcov poslancov a zástupcov našej strany. Skupina by sa venovala urovnaniu a vytvorenie nových vzťahov v tomto konkrétnom projekte a vytvoreniu reálnych podmienok pre dokončenie projektu Karpatská.“

Pre potreby vysporiadania v minulom roku ocenil znalec oceľovú konštrukciu na 695 535,87 eur. Vyššie spomínaný pozemok, prenajatý za korunu, znalec nacenil na sumu 1 932 578 eur. Dnes už nepatrí mestu, ale práve spoločnosti ŠPORT PARK, s.r.o., ktorá vyzýva na dokončenie projektu.

Väčšina poslancov opäť vyzvala Trabelssieho na zaplatenie dlhov a vrátenie pozemku

Ešte pred predstavením návrhu variantov dohôd v minulom roku vystúpili poslanci z dvoch najväčších klubov v Žiline a jeden nezaradený s pripomienkami k rokovaniam. Váhu ich argumentom dodával fakt, že počtom 16 disponujú tesnou nadpolovičnou väčšinou v zastupiteľstve.

Aj keď v lete 2019 žiadali o riešenie vzťahov práve po častiach, v reakcii na novú výzvu mestu aj zastupiteľstvu deklarovali opäť svoje požiadavky na uhradenie záväzkov zo strany podnikateľa a vrátenie pozemku na Karpatskej. 


Pred potenciálnym rokovaním tak majú Trabelssie a jeho firmy uhradiť napríklad vyrubené dane, náhradu nájmu za užívanie pozemkov pod OC Mirage, vrátiť investíciu do parkovacieho domu aj pozemok na Karpatskej. 

„Veríme, že Vaša snaha o korektnú komunikáciu s mestom Žilina je úprimná a nebude preto problém pomenované finančné nároky mesta z vašej strany vysporiadať. Ak máme v budúcnosti spolupracovať na rozbehnutých alebo nových projektoch, je potrebné aj takýmto spôsobom deklarovať Žilinčanom, že môžu do budúcna počítať s dôveryhodným a zodpovedným partnerom,“ dodala poslanecká väčšina.

Členovia zastupiteľského zboru pripomenuli platné uznesenie z predošlých volebných období, podľa ktorého nemá mesto rokovať s dlžníkmi pred vysporiadaním podlžností.

Niekoľko poslancov chcelo vyzvať mesto aj kolegov, návrh z rokovania stiahli

Ešte pred reakciou poslaneckých kolegov prišlo iných sedem poslancov MZ v Žiline s návrhom uznesenia, podľa ktorého malo mesto vyzvať spoločnosť ŠPORT PARK, a.s. k vzájomným rokovaniam o realizácii projektov.

Rovnako chceli odporučiť primátorovi začatie rokovaní, prípadnú úpravu zmluvných podmienok a vzťahov, ak by to bolo potrebné pre dokončenie projektu. Výsledkom rokovaní mal byť návrh, o ktorom by hlasovalo zastupiteľstvo:

Mestské zastupiteľstvo v Žiline odporúča primátorovi mesta Žilina predložiť mestskému zastupiteľstvu prípadný návrh zmien uzatvorených zmluvných vzťahov ohľadne projektu Karpatská tak, aby bola zabezpečená jeho dostavba za súčasného sledovania najlepšieho záujmu mesta s uplatnením princípu hospodárnosti,“ znel text návrhu.

Komisia športu takéto znenie odobrila, podľa predkladateľov materiálu výzvou zareagovali na stav verejnej mienky: 

„Žilinčania si zaslúžia športovisko, ktoré by im mohlo slúžiť a bolo by prínosom pre všetkých a doplnením tak chýbajúcej športovej infraštruktúry, čo sa javí ako jedna z najväčších spoločenských objednávok občanov mesta Žilina a my poslanci mesta Žilina sme povinní na to reagovať.“

Poslanci nakoniec o návrhu v pondelok nerokovali, keďže predkladatelia ho stiahli. Dôvodom mal byť fakt, že väčšina poslancov potvrdila svoje požiadavky na vyrovnanie a vrátenie majetku zo strany podnikateľa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu