Terasy budú môcť mať reštaurácie v Žiline aj po konci októbra


Foto: Terasy budú môcť mať reštaurácie v Žiline aj po konci októbra Foto: ilustračné

Podľa doteraz platného Všeobecne záväzného nariadenia mohli mať prevádzkovatelia reštaurácií v Žiline umiestnené a povolené letné terasy len do konca októbra, poslanci podmienku pre aktuálnu pandémiu zmenili. Vo vonkajších priestoroch môžu prevádzky verejného stravovania podávať jedlo aj nápoje. Ak terasu nemajú, môžu predávať len zabalené jedlo so sebou. 

„Nakoľko z dôvodu opatrení na zabránenie šírenia COVID-19 nie je možné podávať pokrmy a nápoje v interiérových častiach prevádzok, čím prevádzkovatelia reštauračných zariadení prichádzajú o príjmy, rozhodlo sa mesto Žilina vyjsť prevádzkovateľom reštauračných zariadení v ústrety zmenou VZN, na základe ktorej sa počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19 nebude prihliadať na lehoty, obmedzujúce letnú sezónu pre umiestnenie letných terás a teda nájomné zmluvy na prenájom pozemkov pod letné terasy bude možné uzatvoriť aj na obdobie dlhšie ako do 31.10,“ vysvetľuje dôvodová správa.

Už v júni rozhodlo mestské zastupiteľstvo, že gastropodnikateľom v Žiline odpustí komerčnú sadzbu prenájmu a priestory pod letnými terasami im prenajalo mesto za symoblické jedno euro. Podľa nariadenia platného od 15. októbra sú otváracie hodiny reštaurácií obmedzené do 22:00 hodiny. Výnimku majú donáškové služby a výdaj pokrmov cez okienko.


Obsluhujúci personál musí používať tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov vykonávať dezinfekciu rúk. Príbor nesmie byť voľne dostupný na stoloch a stoličky a dotykové plochy je nevyhnutné dezinfikovať po každom zákazníkovi. Vláda schválila aj schému pomoci cestovnému ruchu vrátane reštaurácií.

Získať ju budú môcť podniky, ktoré mali v konkrétnom mesiaci pokles tržieb v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 40 percent a viac. Finančný príspevok sa bude pohybovať na úrovni od 4 do 10 percent, okrem toho však môžu podnikatelia v oblastiach cestovného ruchu žiadať aj o kompenzácie v ďalších schémach.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu