VIDEO: Cez priechod pre chodcov na Vlčincoch si autá skracujú cestu, namiesto zábran budú pokutovať


Foto: VIDEO: Cez priechod pre chodcov na Vlčincoch si autá skracujú cestu, namiesto zábran budú pokutovať Foto: Odkaz pre starostu

Nielen obyvateľov sídliska Vlčince, ale aj mnohých cyklistov a motoristov trápi na ulici sv. Cyrila a Metoda problém. Pri čerpacej stanici v smere na Košickú ulicu sa nachádzajú dva riadne vyznačené priechody pre cyklistov a chodcov. Vďaka bezbariérovému napojeniu na cestnú komunikáciu ich niektorí vodiči áut zneužívajú a skracujú si cez ne cestu.

Najčastejšie ide o zákazníkov neďalekej predajne potravín a čerpacej stanice, ktorým sa pravdepodobne nechce absolvovať obchádzku dlhú približne 200 metrov a tak si trasu krátia jazdou tam, kde je to zakázané. Cesta, na ktorú sa autá napájajú, vedie na Košickú ulicu. Pri odbočení podľa pravidiel smerujú vozidlá do centra mesta a pri ich porušení sa pripoja na hlavný ťah smerom na Martin.

„Autá si pravidelne a dlhodobo skracujú cestu smerom od čerpacej stanice OMV cez chodník na výjazd smer Martin. Je potrebné osadiť zábrany. Dnes tam došlo k prvej nehode,“ opísal obyvateľ v podnete na stránke odkazprestarostu.sk.



V mieste dochádza k častým kolíziám nielen s chodcami a cyklistami ale aj s inými automobilmi. Jeden prípad, kedy sa dve osobné vozidlá zrazili, zachytil obyvateľ sídliska na fotografii priamo vo zverejnenom podnete. Žilinská samospráva v reakcii naň uviedla, že zábrany osadiť nemôže.

„Z fotografie je zrejmé, že chodník spájajúci tento úsek nie je možné odčleniť zábranami z dôvodu bezpečnosti chodcov a aj cyklistov, ktorí využívajú tento prejazd. Porušovanie pravidiel cestnej premávky a jej kontrolu má na starosti polícia, ktorej sme podnet zaslali na preverenie,“ uviedla Andrea Bialoňová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou.

Mesto Žilina na uvedené miesto nasmerovalo za účelom kontroly dodržiavania všeobecnej úpravy cestnej premávky hliadky mestskej polície z okrsku Vlčince. Niektorí obyvatelia však zastávajú názor, že zábrany s dostatočnou šírkou viac ako jeden meter, by pomohli zamedziť vjazdu áut a zároveň neobmedzili cyklistov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu