Na žilinskom sídlisku sa opäť objavili nástrahy v podobe klincov nastrčených v potrave pre psov


Foto: Na žilinskom sídlisku sa opäť objavili nástrahy v podobe klincov nastrčených v potrave pre psov Foto: Facebook / Mata Matilda Valašková

Na žilinských sídliskách sa každoročne objavujú prípady rozmiestnených nástrah určených pre štvornohých domácich miláčikov. Neznáme osoby náhodne pokladajú na trávnikoch maškrty, v ktorých sú vložené žiletky, skrutky alebo klince. V lesoparku Chrasť bola počas minulého roka objavená aj otrava na potkany.

Podľa informácií od našich čitateľov vtedy došlo k uhynutiu jedného zo psov, ktorý skonzumoval nastraženú maškrtu. Osoby rozmiestňujúce otravy často používajú jed na potkany Ratimor. Ten spôsobuje, okrem iného, vnútorné krvácanie, ktoré si majiteľ na prvý pohľad nemusí vôbec všimnúť.

Za posledných päť rokov riešili obyvatelia mesta Žilina viacero takýchto prípadov. Neznáma osoba napríklad rozlievala do trávy na sídlisku Vlčince nemrznúcu kvapalinu z automobilu, z ktorej sa otrávil jeden psík. V ďalšom prípade bola na sídlisku Hliny voľne pohodená otrava pripomínajúca granule.



Problémom pri venčení sa v minulosti nevyhli ani obyvatelia Hájika, ktorí objavili otrávené kúsky jedla v tráve. Majitelia psíkov v mnohých prípadoch ani netušili, že ich domáci miláčik zhltol otrávené sústo, až kým po niekoľkých hodinách nespozorovali zmenu správania či stavu zvieraťa.

Medzi prejavy otravy jedom na potkany patria slabosť a otupenosť zvieraťa, bledé ďasná, nechutenstvo a krv v stolici alebo v moči. U psíka sa môže vyskytnúť aj krvácanie z nosa. V prípade, že niektorý z týchto príznakov spozorujete, okamžite kontaktujte veterinára.

Najnovší prípad nástrah evidujú obyvatelia sídliska Solinky, ktorí na to upozornili prostredníctvom sociálnej siete. Kúsky jedla s klincami boli objavené v okolí ulice Osiková. Pri venčení sa preto odporúča zvýšiť pozornosť a mať psíkov na dohľad.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu