Biznis Centrum Poštová 1 a WellPark zo Žiliny sú stavbami roka 2019, vyhlásenie vysiela dnes Dvojka


Foto: Biznis Centrum Poštová 1 a WellPark zo Žiliny sú stavbami roka 2019, vyhlásenie vysiela dnes Dvojka Foto: Reinoo a.s. / LICITOR development, s.r.o.

Dva žilinské realitné projekty bodovali v 25. ročníku celoštátnej verejnej súťaže Stavba roka 2019, ktorú s partnermi vyhlasuje Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia.

Ceny si odniesli Polyfunkčný projekt WellPark v centre mesta a Biznis centrum Poštová 1 na Vlčincoch, ktoré dokonca bodovalo v dvoch kategóriách.

WellPark z dielne žilinskej spoločnosti LICITOR development získal Cenu za nápaditý architektonický koncept, jeho architektúra v sebe spája modernosť a prírodné materiály - oceľová konštrukcia sa prelína so staromestskou tehlou, drevo a zeleň s betónom.

Nachádza sa v tesnej blízkosti Sadu na Studničkách a spolu ponúka 37 bytových priestorov. Pri realizácii projektu dostali príležitosť aj mladé lokálne firmy, átriu dominuje vysadený monumentálnym strom Ginko Biloba.

Ocenenie za nápaditý architektonický koncept. Zdroj: licitor.sk

Premena budovy starej pošty na Vlčincoch na Biznis Centrum Poštová 1 z dielne žilinskej spoločnosti Reinoo a.s. získalo Cenu za mimoriadnu kvalitu realizácie stavby, ktorá oceňuje celkové prevedenie stavby, dôraz na detaily, kvalita materiálov a prevedenie vnútorného a vonkajšieho pracovného, ale aj oddychového prostredia. 


Projekt zabodoval aj v druhej kategórii a odniesol si Cenu za uplatnenie vedy a výskumu pri navrhovaní a zhotovovaní stavby. Porotu zaujalo najmä architektonické riešenie prestrešenia átria a úprava existujúceho skeletu, kde bola použitá inovatívna a jedinečná technológia spúšťania stropov. 

Jednotlivé časti boli zdvíhané a spúšťané do novej polohy, čím sa odstránili výškové rozdiely podláh jednotlivých podlaží. Realizáciou spúšťania stropov bolo okrem zefektívnenia priestorov aj výrazne znížené množstvo odpadu a spotreba nového materiálu  na stavbe, čo má v konečnom dôsledku významný dopad na životné prostredie.  

Premena Poštovej 1 si odniesla hneď dve ceny. Zdroj: Reinoo a.s.

„Porota ocenila našu snahu zrekonštruovať budovu Poštová v čo najväčšej kvalite, v súlade s ekológiou a ohľadom na okolité prostredie. Množstvo veľkých aj malých opatrení, ktoré sme zaviedli pri navrhovaní a realizácií stavby sa odrazilo aj na výsledku, ktorým je kvalitný pracovný a spoločenský priestor s pozitívnym zásahom do okolitého prostredia,“ doplnil Milan Dubec, spolumajiteľ a generálny riaditeľ spoločnosti Reinoo a.s.  

Milan Dubec pri preberaní ocenení za budovu Poštová 1. Zdroj: Reinoo a.s.

Záznam z odovzdávania cien Stavba roka 2019 si môžete pozrieť už dnes 2. júla 2020 od 20:10 na RTVS 2.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu