Župnú limuzínu AUDI A8 Long odpredali v závere minulého roka za necelých 21-tisíc eur


Foto: Župnú limuzínu AUDI A8 Long odpredali v závere minulého roka za necelých 21-tisíc eur Foto: ŽSK

Zámer odpredať luxusnú limuzínu AUDI A8 vo verzii Long, ktorú Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) obstaral v ére Juraja Blanára tesne pod 70-tisíc eur, schválili župní poslanci ešte v máji 2018. Odpredať sa ju nakoniec podarilo až o rok a pol neskôr za necelých 60 percent oproti pôvodnej stanovenej minimálnej cene z prvej súťaže. 

Na zasadnutí pred dvomi rokmi časť poslancov odmietala odpredať vozidlo, predsedníčka ŽSK Erika Jurinová vtedy argumentovala tým, že ho nevyužíva a náklady na jeho servisovanie zaťažujú župný rozpočet.

Poslanci sa obávali, že sa vozidlo s viac než 200-tisíc najazdenými kilometrami nepodarí odpredať za sumu najmenej 35-tisíc eur. Žilinská župa po opakovaných súťažiach napokon predala vozidlo za 20 614,80 eur.

Kupujúci k sume doplatil aj 110 eur, uhradených krajom za vypracovanie znaleckého posudku a hodnotu zostatku nafty.

Ustanovenia kúpnej zmluvy. Zdroj: ŽSK

Žilinský samosprávny kraj postupne znižoval hranicu minimálnej ceny v súťažiach, v tej poslednej z minuloročného leta stanovil minimum na 20-tisíc eur vrátane DPH. Napriek tomu, že predsedníčka deklarovala nezáujem využívať vozidlo, k poklesu hodnoty zrejme prispel aj fakt, že za rok pribudlo vozidlu na tachometri 24-tisíc kilometrov.


K prvému augustovému dňu mala limuzína najazdených takmer 201-tisíc kilometrov, k 3. októbru už bol počet najazdených kilometrov o päťtisíc vyšší. O rok neskôr, teda 1. augusta 2019, ukazoval tachometer podľa opakovanej obchodnej verejnej súťaže  stav 224 925. 

Identickú verziu prémiovej limuzíny odpredávalo začiatkom roka aj mesto Žilina, automobil ohodnotený znalcom na 30 670 eur sa podarilo predať za sumu 36-tisíc eur. Ani v tomto prípade sa však kupca nepodarilo nájsť na prvýkrát.

Žilinská radnica sa po neúspechu v prvom kole ponukového konania zbavila nevyužívaného vozidla aj vďaka zvolenej forme bezúročných splátok pre kupujúceho. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu