V Martine budujú atletický štadión, po dokončení bude spĺňať najvyššie medzinárodné štandardy


Foto: V Martine budujú atletický štadión, po dokončení bude spĺňať najvyššie medzinárodné štandardy Foto: Žilinský samosprávny kraj

V areáli Spojenej školy v meste Martin prebieha výstavba nového atletického štadióna. Túto veľkú investíciu nezastavila ani koronakríza, hoci sa vyskytli problémy s dodávkou materiálu aj s nemožnosťou vycestovania zazmluvneného certifikovaného geodeta z Českej republiky. Stavebné práce sú dokonca v predstihu so schváleným harmonogramom.

„Obe komplikácie sa podarilo vyriešiť a vďaka tomu práce napredujú. Do dnešného dňa sa podarilo osadiť žľaby, obrubníky a zrealizované sú podkladné vrstvy pod atletickými plochami,“ povedal riaditeľ odboru investícií a správy majetku Peter Mrvečka. Na futbalovom ihrisku je vybudovaný nový odvodňovací systém aj so závlahovým systémom a sú zrealizované všetky vrstvy skladby futbalového ihriska.

Po dobudovaní elektrickej prípojky sa závlahový systém spustí a následne sa môže pristúpiť k výsevu trávnika. V súčasnosti sa realizuje pokládka podkladných asfaltových vrstiev, na ktoré sa približne v polovici júna položia tartanové povrchy.

Na mieste, kde vznikne nový atletický štadión, bolo pôvodné futbalové ihrisko so škvarovým oválom. Slúžil na futbalové turnaje stredných škôl, aj na rôzne hasičské, či atletické súťaže v rámci okresu, ale aj kraja, či celého Slovenska.


„Od nového areálu očakávame významné posunutie športových úspechov turčianskych atlétov v rámci Slovenska i v rámci medzinárodných podujatí. Plány s využitím sú veľké a zostáva dúfať, že krásny štadión uspokojí potreby študentov, atlétov i rekreačných bežcov,“ povedal riaditeľ Spojenej školy Jozef Zanovit.  

V prvej etape výstavby sa počíta s dobudovaním atletického 400 metrového oválu s ôsmymi dráhami, postavením športovísk pre atletiku - doskočisko pre skok do diaľky, vrh guľou či beh cez prekážky, vhodných aj na medzinárodné súťaže a ihrisko pre školské súťaže. Práce budú stáť viac ako dva milióny eur.

Atletický zväz podporí výstavbu štadióna dotáciou vo výške 400-tisíc eur, zvyšné náklady bude zdieľať Žilinská župa s mestom Martin. Okrem časti finančného krytia župa vložila do združenia aj pozemok, na ktorom prebieha výstavba. „Po dobudovaní bude tento štadión jeden z troch TOP na Slovensku a bude certifikovaný na štandardy IIAF,“ uzavrel Mrvečka.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj