Odborári sa v Žiline dohodli, šoféri dostanú v priemere o 22 eur viac


Foto: Odborári sa v Žiline dohodli, šoféri dostanú v priemere o 22 eur viac

V rámci Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa sa 27. februára dohodli Odborový zväz (OZ) KOVO a Zväz autobusovej dopravy (ZAD) na dva a pol percentnom raste miezd. V praxi to znamená rast priemerných platov o 22 eur. Nové platové podmienky sa týkajú približne 10 000 zamestnancov v autobusovej doprave. Zväz autobusovej dopravy (ZAD) združuje 14 autobusových dopravcov a Odborový zväz KOVO nevylučuje, že vyjednávania o vyšších platoch budú pokračovať.

Štrajková pohotovosť bola vyhlásená v stredu, skončila o dva dni

Na základe dohody OZ KOVO ruší vyhlásenú generálnu štrajkovú pohotovosť v autobusovej doprave, ktorú ohlásil v stredu. Cieľom je podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu zvýšenie miezd ešte o ďalšie jedno až dve percentá oproti dohodnutej Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa.

Zástupa druhej strany, prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Pobeha uviedol pre SITA, že dohoda sa nerodila ľahko najmä kvôli aktuálnej situácii v autobusovej doprave. “A to z dôvodu medziročného poklesu cestujúcich, demografického vývoja a v neposlednom rade aj bezplatnej prepravy žiakov a študentov na železnici. Tých 2,5 percenta medziročného rastu berieme naozaj ako kompromis, ktorý je dobrým odkazom pre cestujúcich, že naďalej dostanú svoju službu a nebude mať žiadny vplyv na zvyšovanie cestovného,” dodal pre SITA Pobeha.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu