V prvom kvartáli stúpli ceny bývania v Žilinskom kraji o 16,5 percenta, máme najhoršiu dostupnosť


Foto: V prvom kvartáli stúpli ceny bývania v Žilinskom kraji o 16,5 percenta, máme najhoršiu dostupnosť

Priemerné ceny bývania v 1. štvrťroku 2020 v Žilinskom kraji a na Slovensku opäť rekordne rástli, vyplýva to z najnovších údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Medziročne stúpli ceny nehnuteľností o 8,6 percenta, v Žilinskom kraji zaznamenal tento parameter takmer dvojnásobnú hodnotu.

„Rýchlejší rast zaznamenali priemerné ceny bytov, ako aj priemerné ceny domov. Dôsledkom dynamického vývoja je zvýšenie hodnoty kompozitného indexu na hodnotenie cien bývania, ako aj zhoršenie dostupnosti bývania vo väčšine krajov. V cenách nehnuteľností sa zatiaľ neprejavila rozvíjajúca sa kríza,“ informuje NBS.

Medziročne stúpli ceny nehnuteľností v Žilinskom kraji o rekordných 16,5 percenta, čo je vôbec najviac zo všetkých krajov. Náš región dosiahol “prvenstvo” aj v medziročnom raste priemernej ceny domov, kde výrazne prispel okres Žilina.


Podľa údajov NBS bola cena metra štvorcového nehnuteľnosti v Žilinskom kraji na úrovni 1 254 eur, po Bratislavskom je Žilinský kraj druhý najdrahší.

Zároveň je ale pre vysoký rast cien Žilinský kraj najhorším z pohľadu celkovej dostupnosti bývania aj bývania špecificky v bytoch. Aj toto ale môže podľa analytikov ovplyvniť koronakríza:

„Druhý štvrťrok bude v rozhodujúcej miere ovplyvnený predovšetkým tým, aký nepomer nastane medzi intenzitou prenosu šoku vyvolaného pandémiou do miezd a do cien nehnuteľností. Výrazné zmeny úrokových mier úverov určených na kúpu nehnuteľnosti sa v blízkej budúcnosti nepredpokladajú. Hoci sa predikcie v súčasnosti rýchlo menia, v dobe písania komentáru sa očakávalo výrazné zhoršenie dostupnosti bývania v nasledujúcom období.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu