Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru platí v Žiline takmer mesiac, ľudia naďalej vypaľujú


Foto: Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru platí v Žiline takmer mesiac, ľudia naďalej vypaľujú Foto: ilustračné

Od 18. marca platí vyhláškou Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na celom území okresu Žilina a Bytča, napriek tomu došlo za toto obdobie k viacerým požiarom.

Najčastejšou príčinou je vypaľovanie suchých trávnatých porastov a spaľovanie horľavých odpadov v záhradách a dvoroch - napríklad lístia či trávy. Podobné činnosti vedú k zvýšeniu rizika požiaru, následných škodách na majetku alebo strate na životoch.

Pokuta až do výšky 16 596 eur

Vyhláška zakazuje  fyzickým osobám fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Takisto je zakázané spaľovať horľavé látky a vypaľovať porasty bylín, kríkov či stromov.

Táto zakázaná činnosť u fyzickej osoby je z hľadiska ochrany pred požiarmi posudzovaná ako priestupok, za ktorý je možné uložiť pokutu do výšky 331 eur. Právnickej osobe alebo fyzickej osobe-podnikateľovi je možné za nedodržanie zákazu v rámci správneho konania uložiť pokutu do výšky 16 596 eur.


Spaľovať horľavý odpad v záhradách a dvoroch, spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve je možné pri dodržaní povinností vyplývajúcich z vyhlášky č. 121/2002 Z. z. o požiarnej prevencii v znení neskorších a to len vtedy, ak nie je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Týmto nie sú dotknuté iné všeobecne záväzné právne predpisy.

Od začiatku mesiaca dva veľké požiare

Pred viac ako týždňom došlo v podvečerných hodinách k požiaru nad mestskou časťou Žilina - Považský Chlmec. Za krátky čas sa oheň rozšíril na rozsiahlu plochu lesa a v náročnom teréne museli zasahovať profesionálni aj dobrovoľní hasiči viac ako 7 hodín.

Požiar na ploche o rozlohe približne 100 x 200 metrov sa podarilo desiatkam hasičov dostať pod kontrolu a zlikvidovať až po polnoci. S ešte väčším požiarom bojovali hasiči na Kysuciach v katastri obce Oščadnica. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu