Komisie pre verejnosť, poslanec M. Fedor podal v parlamente návrh zákona


Foto: Komisie pre verejnosť, poslanec M. Fedor podal v parlamente návrh zákona

Poslanec M. Fedor podal 20.02.2015 v Národnej rade SR návrh novely zákona o obecnom zriadení (č. 369/1990 Zb).Ten by mal posilniť právo verejnosti na informácie - uzákonením jej prístupu na rokovania mestských a obecných komisií. Tento problém sa riešil aj na mestskom zastupiteľstve v Žiline, vtedy sa spor medzi časťou poslancov a primátorom vyostril.

Podnet išiel od poslancov MZ v Žiline, k návrhu sa prihlásili viacerí starostovia a primátori

„S podnetom prišli mestskí poslanci SIET-e v Žiline. Primátor za vládnu stranu totiž odmietol podpísať uznesenie na zmenu rokovacieho poriadku komisií, ktorým chceli naši poslanci urobiť zasadnutia komisií prístupnými pre verejnosť,“ povedal predseda SIET-e Radoslav Procházka.

Návrh zákona zakladá zákonný nárok verejnosti na prístup na rokovania komisií. „Cieľom návrhu je zúžiť priestor pre uplatňovanie svojvôle komunálnych politikov voči verejnosti“, uviedol predseda poslaneckého klubu SIEŤ-Nova v žilinskom mestskom zastupiteľstve Martin Kapitulík. Iniciatívu siete podporili napríklad zvolenská primátorka Lenka Balkovičová, primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty či trnavský primátor Peter Bročka.

Schválené uznesenie v Žiline bolo podľa právneho odboru MZ protizákonné

Primátor odmietol podpísať vybrané schválené uznesenia. Vychádzal pritom z analýzy právneho oddelenia Mestského zastupiteľstva v Žiline. To vyhodnotilo niektoré uznesenia MZ zo dňa 26.1.2014 ako uznesenia, ktoré nie sú v súlade s platnou legislatívou. Primátor navyše na nesúlad so zákonom upozorňoval už pri schvaľovaní týchto uznesení, poslanci ich napriek tomu schválili.

Celý vývoj problému v Žiline, spolu s analýzymi dvoch strán, si môžete prečítať na Primátor pravdepodobne nepodpíše schválené uznesenia, podľa právneho odboru sú protizákonné


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu