VIDEO: Polícia vysvetľuje, ako jazdiť pod Strečnom, vodič nie je povinný uhnúť sa rýchlejším autám


Foto: VIDEO: Polícia vysvetľuje, ako jazdiť pod Strečnom, vodič nie je povinný uhnúť sa rýchlejším autám Foto: KR PZ Žilina

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline zverejnilo video, v ktorom vysvetľuje motoristom, ako majú správne jazdiť na ceste prvej triedy pod Strečnom. Situáciu podrobne rozoberá pplk. Ing. Marián Večerík, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Žiline.

Video je reakciou polície na množiace sa otázky vodičov, ktorí nevedia, ako správne jazdiť po tejto frekventovanej ceste. Najčastejším problémom je pritom radenie v jazdných pruhoch spojené s povinnosťou vyhnúť sa rýchlejšiemu vozidlu. Takmer denne dochádza k rôznym konfliktným situáciám, kedy sa rýchlejšie autá snažia vynútiť si prednosť, prípadne predchádzajú cez pruh pre pomalé vozidlá.

V každom smere jazdy sa nachádza jeden úsek so špeciálnou organizáciou dopravy, ktorej cieľom je zabezpečiť čo najlepšiu plynulosť cestnej premávky. Cesta je rozšírená o prídavný jazdný pruh pre pomalé vozidlá, čo však spôsobuje mnohým vodičom problémy pri radení a dodržiavaní rýchlostí. 


Pomalé vozidlá, teda nákladné autá, autobusy a traktory využívajú prídavný pruh s maximálnou rýchlosťou 70 km/h, ostatní vodiči by mali prednostne používať ľavý tzv. rýchly jazdný pruh. Osobné auto sa nepovažuje za pomalé vozidlo, preto ak ide v tomto úseku rýchlosťou 90 km/h a prichádza ďalšie vozidlo, ktoré ide väčšou rýchlosťou, nemá povinnosť sa mu uhnúť.

„Nie je tu žiadna povinnosť takémuto vodičovi sa uhnúť, je to viacmenej postavené na ohľaduplnosti a disciplinovanosti. Keď vidím, že za mnou prichádza vozidlo, ktoré ide zjavne rýchlejšie, mal by som mu umožniť, aby ma predišlo,“ vysvetľuje Marián Večerík s tým, že vtedy sa vodič musí preradiť do pruhu pre pomalé vozidlá a znížiť rýchlosť na 70 km/h. Následne sa môže vrátiť späť do rýchleho pruhu a zvýšiť rýchlosť na 90 km/h.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina