Žilinčan Tomáš volí z Južného Sudánu: Rozhodnutý som dlho, považujem to za svoju občiansku povinnosť


Foto: Žilinčan Tomáš volí z Južného Sudánu: Rozhodnutý som dlho, považujem to za svoju občiansku povinnosť

Pred niekoľkými dňami sme informovali o tom, že v nachádzajúcich voľbách bude o osude Slovenska rozhodovať až 1 133 Žilinčanov, ktorí požiadali o voľbu zo zahraničia. V porovnaní s predošlými voľbami ide o viac ako dvojnásobný počet. Najviac voličov bude tradične zo susedného Česka a Veľkej Británie.

Medzi krajinami, kam Mestský úrad v Žiline rozposielal poštu s návratnou obálkou, hlasovacími lístkami a poučením o spôsobe hlasovania, sa našli aj exotické destinácie. Pri jednej z nich - Južnom Sudáne - muselo mesto dokonca využiť služby poštového kuriéra. Dôvodom je fakt, že v Južnom Sudáne nefungujú poštové služby. 

O voľbu požiadal 35-ročný Žilinčan Tomáš, ktorý sa v Južnom Sudáne nachádza od polovice januára ako riaditeľ pobočky švajčiarskej humanitárnej organizácie s názvom Terre des hommes. Tá pomáha najmä deťom v konfliktných oblastiach s dodávkami základných nevyhnutností a služieb.

„Žilinčan som od narodenia, ale od 19 rokov žijem mimo Žiliny. Najskôr kvôli univerzite v zahraničí a neskôr kvôli práci v Iraku a Južnom Sudáne. Venujeme sa najmä sociálnej práci s deťmi v konfliktných oblastiach. Mám podpísaný ročný kontrakt. V Južnom Sudáne som však už pôsobil v rokoch 2013-2015,“ spresnil Tomáš.


Voliť považuje za svoju občiansku povinnosť

Svoju obálku dostal na konci januára, následne odhlasoval a rovnakým spôsobom - teda kuriérom, ju odoslal naspäť. Tomáš prezradil, že na vybavenie žiadosti využil aplikáciu Srdcom doma od iniciatívy s rovnakým názvom, kde je možné vyplniť za pár minút potrebné údaje a odoslať žiadosť o hlasovanie. Voliť aj napriek pobytu v zahraničí je rozhodnutý dlhšie:

„Rozhodnutý voliť zo zahraničia som bol už dlho, keďže to považujem za svoju občiansku povinnosť a takisto považujem tieto voľby za veľmi dôležité. Mám pocit, že sa končí jedna politická éra a rozhoduje sa, akým smerom (s malým s) sa Slovensko bude uberať v najbližšej dekáde. Ja osobne verím, že cestou otvorenosti svetu, tolerancie medzi ľuďmi a transparentnosti v politike.“

A ako reagovali kolegovia na fakt, že Mestský úrad v Žiline musel poslať kuriéra s potrebnými podkladmi pre voľbu? „Rozprával som sa o tejto možnosti s mojimi kolegami a ocenili, že môj mestský úrad bol ochotný využiť kuriéra, aby mi umožnili voliť,“ uzavrel Tomáš.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu