Zrekonštruovaná vozovka za 107-tisíc eur na Rosinskej ceste sa rozpadáva, objavujú sa prvé výtlky


Foto: Zrekonštruovaná vozovka za 107-tisíc eur na Rosinskej ceste sa rozpadáva, objavujú sa prvé výtlky

Rosinská cesta patrí z hľadiska dopravy v Žiline medzi veľmi frekventované ulice. Jazdia ňou denne stovky až tisíce vozidiel, mnohé smerujú z Rajeckej doliny a cez obce Turie a Višňové sa vyhýbajú vjazdu do Žiliny cez Bytčicu.  Donedávna bol stav vozovky v takmer celej jej dĺžke nepriaznivý, až kým správca nezačal s komplexnou rekonštrukciou.

V júni minulého roka vykonal Žilinský samosprávny kraj opravu v úseku od križovatky s ulicou Matice Slovenskej až do polovice obce Rosina. V niektorých častiach, kde bolo poškodenie väčšieho rozsahu, dostala cesta úplne nový asfaltový koberec, v iných sa zrealizovala rekonštrukcia len pokládkou mikrokoberca. Cestári začali s prvými prácami 25. júna 2019, odkedy vykonávali frézovanie a následne v ďalších dňoch pristúpili k pokládke asfaltu.

Žilinský samosprávny kraj, ako subjekt zodpovedný za správu a údržbu tejto cesty, vtedy predpokladal s celkovými nákladmi na rekonštrukciu Rosinskej cesty v sume približne 226 400 EUR. Pokládka mikrokoberca pritom stála 107 071 eur.


Galéria: 11 fotiek

Od realizácie opravy neuplynul ani rok a na vozovke sa objavujú prvé poškodenia. Na situáciu nás upozornili samotní vodiči, ktorí spozorovali ako sa v smere od obce Rosina na Žilinu vytvorili veľké výtlky. V ďalších častiach má byť navyše asfaltový kryt popraskaný, čo môže v blízkej dobe taktiež prejsť k vzniku výtlkov.

Počasie bolo v uplynulých mesiacoch priaznivé a cesty boli zjazdné aj bez nutnosti vykonávania častej zimnej údržby. Pri súčasnej intenzite dopravy bolo zvolené riešenie opravy pravdepodobne nepostačujúce. O vyjadrenie sme požiadali aj Žilinský samosprávy kraj.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu