V Starej Bystrici na Kysuciach potvrdili 4. prípad výskytu vtáčej chrípky v tomto roku


Foto: V Starej Bystrici na Kysuciach potvrdili 4. prípad výskytu vtáčej chrípky v tomto roku Foto: ilustračné - vtaciachripka.sk

Dňa 27. januára 2020 oznámilo Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku pozitívny výsledok vyšetrenia na vtáčiu chrípku, ktorý je už v poradí 4. v tomto roku na Slovensku. Prípad zaznamenali na Kysuciach:

„Jedná sa o súkromný úžitkový drobnochov nosníc na produkciu vajec pre vlastnú spotrebu v obci Stará Bystrica, okres Čadca . 4 nosnice v domácom chove uhynuli. V chove bolo 9 sliepok a 1 kohút. Úhynu predchádzali klinické príznaky ako skleslosť, hnačka. Vzorka prijatá do národného referenčného laboratória vo Zvolene 24.1.2020 večer. Ku dňu potvrdenia nákazy boli v chove 5 sliepok a 1 kohút, ktoré už boli utratené. Predbežné čistenie a dezinfekcia chovného priestoru hydiny 28.01.2020. Obchodovanie s vajíčkami s daného chovu nebolo,“ informovala Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky. 

Regionálna veterinárna a potravinová správa v Čadci v reakcii na zistenie nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy. Tie sa týkajú ochranného pásma o polomere 3 kilometre okolo ohniska a v pásme pozorovania o polomere 10 kilometrov okolo ohniska.


„Nakoľko pásmo pozorovania zasahuje aj do Poľskej republiky , Štátna veterinárna a potravinová správa SR informovala listom centrálnu veterinárnu autoritu Poľska a hlavného veterinárneho lekára o danej skutočnosti aby mohli taktiež prijať príslušné opatrenia vzťahujúce sa na 10 km pásmo od ohniska nákazy,“ doplnili veterinári.

Vtáčia chrípka v Žiline bola v minulosti potvrdená v roku 2017, vtedy sa potvrdila choroba pri náleze pri jazierku okolo koridoru v Tepličke nad Váhom a v kanáli pri Vodnom diele Žilina. 


Ochranné a pozorovacie pásma. Zdroj: svps.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu