Pre nízke teploty vzniká v Žiline na chodníkoch námraza, správnou chôdzou znížite riziko pádu


Foto: Pre nízke teploty vzniká v Žiline na chodníkoch námraza, správnou chôdzou znížite riziko pádu Foto: ilustračné

Posledné dni dorazila na Slovensko pravá zimná nádielka snehu a mínusových teplôt, výnimkou nie je ani Žilina. Zmluvní partneri mesta zabezpečujú zimnú údržbu v súlade s operačným plánom, súčasťou je aj posyp chodníkov materiálom na zníženie rizika pošmyknutia.

Najmä v noci klesajú teploty pod nulu a následne sa na chodníkoch sa vytvára vrstva ľadu. Chôdza po nej si vyžaduje zvýšenú opatrnosť a sústredenosť. Pri takomto nebezpečnom namrznutí chodníkov existuje typ chôdze podobnej tučniakom, vďaka ktorej znížite riziko pošmyknutia.

Chodenie spočíva v prehýbaní torza smerom dopredu a prenášaní gravitácie na prednú nohu, čím znižujete riziko straty balansu a následného pádu na klzkých povrchoch. Porovnanie typov chôdze nájdete nižšie.



Niektoré pešie komunikácie boli, s ohľadom na ich menej frekventované využitie a odľahlosť, vylúčené z plánu zimnej údržby. Ide o lokality, kde je možné využiť bezpečne pre presun málo frekventované vozovky.

Ide o mestské časti Žiliny Zástranie, Zádubnie, Vranie, Brodno, Rosinky, Trnové a Mojšova Lúčka a takisto 40 kilometrov chodníkov v zastavaných častiach s nízkou frekvenciou dopravy. Neudržiavajú sa, napríklad, ani schody pri Športovej hale na Bôriku alebo prístupový chodník Kvačalova - Hájik.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu