Na Mariánskom námestí v Žiline dnes vyjadrili nesúhlas s vojenskou agresiou Turecka


Foto: Na Mariánskom námestí v Žiline dnes vyjadrili nesúhlas s vojenskou agresiou Turecka

Pred niekoľkými týždňami spustilo Turecko v severnej Sýrii vojenskú operáciu pod názvom Prameň mieru, ktorej cieľom je vytvoriť niekoľko desiatok kilometrov široké pásmo bez kontroly kurdských milícií na relokáciu sýrskych utečencov, ktorí sa nachádzajú na území Turecka. 

Operácia začala 9. októbra 2019, od jej začiatku vyjadrujú nesúhlas desiatky tisíc protestujúcich v Európe - v Paríži protestovali viac ako 20-tisíc obyvateľov, v Kolíne približne 10-tisíc. S požiadavkou na uznanie vojenskej agresie zo strany Slovenska sa dnes zíšli o 12:00 hod. na Mariánskom námestí aj obyvatelia Žiliny.

„Žiadame okamžité zavrhnutie okupácie a vojenskej agresii Turecka zo strany predstaviteľov a predstaviteliek Slovenskej republiky ako aj kompetentných inštitúcií. Z tohto dôvodu vyzývame obyvateľov Žiliny, aby sa prišli spolu s nami v stredu 23.10.2019 o 12:00 na Mariánskom námestí v Žiline postaviť proti tureckej invázii na severe Sýrie,“ uviedli organizátori.


Ofenzíva Turecka, druhej najväčšej armády NATO, prišla po tom, ako Spojené štáty, najväčšia armáda NATO, stiahla svojich vojakov zo severu Sýrie na pokyn prezidenta Donalda Trumpa. Miestni Kurdi nesúhlasili s odchodom vojsk, pri presune techniky ich prosili a neskôr zahádzali zemiakmi. 

Bližšie informácie nájdete na Facebook udalosti - https://www.facebook.com/events/975784659439960/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu