Zhromaždenia Za slušné Slovensko budú pokračovať 20. septembra na celom Slovensku vrátane Žiliny


Foto: Zhromaždenia Za slušné Slovensko budú pokračovať 20. septembra na celom Slovensku vrátane Žiliny Foto: Žilina Za slušné Slovensko

Po viac ako osemnástich mesiacoch od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej organizuje iniciatíva Za slušné Slovensko ďalšie zhromaždenia po celom Slovensku. Dňa 20. septembra 2019 bude zhromaždenie aj v Žiline na Námestí Andreja Hlinku, začiatok je o 18:30 hod.

K zorganizovaniu protestov prispeli aj udalosti posledných dní a týždňov, kedy médiá postupne zverejňujú prepisy komunikácie z aplikácie Threema medzi Mariánom Kočnerom, ktorý bol v marci tohto roku obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka, a rôznymi vysokopostavenými osobami vrátane politikov.

Dôvodom vraždy Jána Kuciaka mala byť jeho novinárska práca, v ktorej rozkrýval aj Kočnerove praktiky a prepojenia. Pred niekoľkými dňami odobrali vyšetrovatelia mobilné telefóny viacerým sudcom a prokurátorom, okrem nich aj Monike Jankovskej, ktorá napriek podozreniu stále pôsobí vo funkcii štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti.

Tú mal v správach v šifrovanej komunikácii prostredníctvom Threemy spomínať aj Kočner. Podľa zverejnených častí prepisov v Denníku N sa mal mafián obvinený z objednávky vraždy Kuciaka vyjadrovať o nej ako o jeho opičke: „Miesto Mumlavej nech dôjde ktokoľvek, bude ministerstvo riadiť Monika Jankovská. A to je moja opička.“


Dnes vyzvala Jankovskú na odstúpenie nepriamo aj prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom prejave k aktuálnej politickej situácii. V ňom zároveň požiadala všetkých ľudí na Slovensku, ktorí pracujú na spravodlivom vyšetrení prípradu, k spájaniu v záujme pravdu poznať a povedať.

„Pokiaľ majú orgány činné v trestnom konaní dôvod zaujímať sa o komunikáciu štátnej tajomníčky s podozrivým z objednávky vraždy a obžalovaným z iných trestných činov, je neobhájiteľné naďalej zotrvávať v jednej z najvyšších pozícií na ministerstve spravodlivosti,“ uviedla v prejave prezidentka.



Podporu čestným policajtom a prokurátorom vyjadrujú aj organizátori podujatí, ktoré sa budú konať 20. septembra na celom Slovensku vrátane Žiliny:

„Chceme vyjadriť podporu všetkým poctivým policajtom a prokurátorom. Bez nich by nebolo možné, aby vyšetrovanie nezávisle napredovalo. Stojme pri nich, lebo vieme, pod akým obrovským politickým aj celospoločenským tlakom sú. Rovnako ako novinári, ktorí aj naďalej odkrývajú pravdu, napriek lustráciám, vyhrážkam a neúcte od predstaviteľov štátu.“

Príďme spoločne ukázať, že na odkaz Jána a Martiny nezabúdame. Poďme sa znovu spoločne po lete postaviť za slušné a spravodlivé Slovensko. My všetci sme tí, na ktorých sme čakali.


Miesto: Námestie Andreja Hlinku Žilina
Dátum: 20.09.2019 - 18:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilina Za slušné Slovensko