Mesto získalo stavebné povolenie na úpravu križovatky pri Drevenej krave na sídlisku Solinky


Foto: Mesto získalo stavebné povolenie na úpravu križovatky pri Drevenej krave na sídlisku Solinky Foto: Google Maps

Križovatka ulíc Alexandra Rudnaya, Centrálna a Borová na sídlisku Solinky prejde už čoskoro drobnými zmenami. Mesto Žilina získalo koncom júla stavebné povolenie na stavbu s názvom „Úprava stykovej križovatky ulíc A. Rudnaya, Centrálna a Borová v Žiline“. Projekt rieši úpravy križovatky tak, aby sa zlepšili dopravné pomery v uvedenom mieste a zrýchlila sa prechodnosť vozidiel.

O zámere úpravy križovatky informovalo vedenie mesta ešte počas vedenia primátora Igora Chomu. Riešenie spočíva vo vybudovaní nového odbočovacieho pruhu pre odbočenie vpravo z Borovej ulice v smere na Centrálnu ulicu. Stavebné povolenie bolo zverejnené na úradnej tabuli mesta dňa 30. júla 2019.

Ďalším opatrením, ktoré má v danej lokalite prispieť k zlepšeniu dopravnej situácie, je osadenie dopravnej značky so zákazom odbočenia vľavo do areálu súkromnej základnej školy. Táto zmena organizácie dopravy bola zrealizovaná ešte na jar, mnohí vodiči ju však nerešpektovali a zákaz porušovali. Mesto preto dalo osadiť aj vodiace prahy, ktoré odbočovaniu bránia. Stále sa však nájdu takí, ktorí si trúfnu odbočiť cez protismerný jazdný pruh.

Z dlhodobého hľadiska plánuje mesto rekonštrukciu križovatky Pod Hájom. Vodičov tu trápi sťažené odbočovanie smerom zo sídliska Vlčince na Solinky. Problém s odbočením spôsobuje najmä množstvo áut jazdiacich nielen po hlavnej ceste, ale i vozidlá prichádzajúce z vedľajšej komunikácie. Riešením je prestavba križovatky Pod Hájom na kruhový objazd.


Podľa viacerých vodičov a obyvateľov sídliska nie je riešenie postačujúce

V diskusiách na internete sa k zverejnenému projektu prestavby križovatky vyjadrili ešte minulý rok viacerí vodiči aj obyvatelia sídliska Solinky. Vytvorenie odbočovacieho pruhu smerom zo sídliska doprava podľa nich nestačí. Pri rannej špičke väčšina áut odbočuje práve z Borovej doľava a nie doprava. Je preto vysoko pravdepodobné, že tento rad stojacich áut znemožní prístup k pravému pruhu.

Problematické je aj odbočenie z ulice Centrálna na ulicu Alexandra Rudnaya. Vysoká intenzita dopravy na hlavnej ceste znemožňuje odbočenie áut z vedľajšej cesty. A keďže je upchatá vedľajšia cesta, autá sa nedostanú ani z Borovej, pretože sa nemajú kam zaradiť.

Podľa názorov samotných vodičov, ktorí jazdia týmto úsekom denne, by sa križovatka mala prestavať na kruhový objazd. Tým by sa problém vyriešil úplne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu