V Bioklimatickom parku Drienová pri Rajci odhalili pamätník Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej


Foto: V Bioklimatickom parku Drienová pri Rajci odhalili pamätník Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej Foto: Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri odhalení pamätníka

Koncom júna bol v Bioklimatickom parku Drienová odhalený pamätník novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, za vybudovaním stojí správca parku Ladislav Židek z občianskeho združenia Ekoenergia. Ten zavraždený pár vníma ako mučeníkov hľadania pravdy:

„Chápem to ako najdokonalejšiu obetu dvoch mladých ľudí za toto naše ubiedené Slovensko. Preto som si povedal, že popri Antonovi Srholcovi, Zdenke Schelingovej a Titusovi Zemanovi, vyzdvihneme mladých ľudí na oltár,“ povedal Ladislav Židek pri odhalení pietneho miesta neďaleko Rajca. V komunitnej farme postupne budujú galériu pamätníkov na ľudí, ktorí za svoje názory a presvedčenie zomreli..

Pamätník je z kameňa a má tvar dvoch pootvorených špirál. Na jeho odhalenie prišli aj rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej. Podujatie bolo súčasťou hodových slávností s ekumenickým stretnutím zástupcov židovskej, evanjelickej a katolíckej cirkvi.

S premenou areálu na biopark začali pred piatimi rokmi

Ladislav Židek začal dvadsaťsedemhektárový areál meniť na biopark pred piatimi rokmi. Pred tým bolo toto územie zdevastované intenzívnou poľnohospodárskou činnosťou. Podľa tvorcu myšlienky komunitnej ekofarmy tu dnes prekypuje život. 


„Po päťdesiatich rokoch gazdovania štátneho majetku bola pôda zničená, hnojená umelými hnojivami. Všetka biodiverzita bola zničená. Začali sme siať obilie, zemiaky, chovať kozy, ovce, všetko v malom. Hovorili sme si, že ak chceme, aby to všetko fungoval, musíme zabezpečiť rôznorodosť. Povedali sme si, že to nechceme robiť pre podnikanie, ale pre radosť a vzdelávanie detí,“ naznačil Ladislav Židek dôvody vzniku areálu. 

Na ekumenickom i ekologickom hodovom podujatí ukázali zástupcovia neziskovej organizácie Áno pre život aj ďalšie príklady, ako žiť v súlade s prírodou. Verejnosť tak chceli upozorniť na to, že aj v Rajeckej doline existujú dobré projekty, ktoré presahujú región. 

„Tento park je jediný v Rajeckej doline. Posolstvom je, aby sa ľudia správali zodpovedne a udržateľne. Pozvali sme aj zástupcov samospráv, aby si aj oni niečo odniesli v rámci udržateľnosti svojich obcí a miest,“ povedala riaditeľka organizácie Zuzana Dobešová o aktivitách, ktoré majú aktivizovať ľudí a zvýšiť ich záujem o verejný život. 

Poukázala aj na rôzne vodozádržné opatrenia v celom bioklimatickom parku, tunajšie bioprodukty a unikátny apidomček – vyvýšený drevený objekt, ktorý umožňuje relax na štyroch úľoch. 

Domček spravuje rímskokatolícky kňaz Marek Mucha. „Slúži na to, aby človek mohol byť súčasťou života včiel. Ideou je ľahnúť si na úle, kde človek dýcha voňavý vzduch z úľov. Je tam priestor pre jedenásť detí, ktorým môžem rozprávať o tajomstvách, ktoré sa odohrávajú v úli. Od mája sme tu mali asi 500 detí, ktoré mali možnosť sa o včelách porozprávať, alebo mohli vidieť včeliu kráľovnú.“  

Správca parku Ladislav Židek (vpravo) a kňaz Marek Mucha (vľavo) predstavujú funkcie apidomčeka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Áno pre život, n.o.