Niekoľkotýždňový sklz v kosení sídlisk v Žiline spôsobili výdatné dažde v máji, trávu postupne kosia


Foto: Niekoľkotýždňový sklz v kosení sídlisk v Žiline spôsobili výdatné dažde v máji, trávu postupne kosia Foto: ilustračné - pixabay.org

Tráva na žilinských sídliskách počas uplynulých týždňov výrazne narástla, obyvatelia Žiliny sa nám sťažovali na absenciu kosenia trávnikov na sídliskách. Niektorí sa odhodlali ku koseniu vlastnými prostriedkami, ako to zachytil na fotke jeden z obyvateľov. 

Aktuálne predstavuje sklz v kosení približne 2 až 3 týždne, za tento stav môžu najmä výdatné dažde v máji. Dážď počas niektorých dní znemožnil kosenie, v iných ho výrazne spomalil. Výsledkom je výrazné zdržanie oproti harmonogramu. Vlhké a teplé počasie navyše zrýchľuje rast.  


„Doterajší priebeh kosenia nemôžeme hodnotiť pozitívne, keďže práve z dôvodu spomínaných výdatných a častých zrážok hlavne v mesiaci máj máme sklz v kosení minimálne 14 dní. Problém je nielen sklz v rámci harmonogramu, ale aj fakt, že počas obdobia, kedy nebolo možné kosiť, tráva veľmi rýchlo rástla z dôvodu vlhkého a relatívne teplého počasia. Toto následne spomalilo samotné kosenie, keďže sa výrazne zvýšil objem zelenej hmoty a aj jej tvrdosť. Niektoré plochy bolo preto potrebné prechádzať viackrát, prípadne nebolo možné využiť celý záber kosačky,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

V podobných prípadoch zazmluvnená spoločnosť vykonáva naplánované práce v najbližšom možnom čase. Mesto aktuálne realizuje druhé kosenie na sídliskách, harmonogram je možné sledovať aj v pravidelne zverejňovanom pláne prác komunálnych služieb. Poslanci v tomto roku schválili aj navýšenie prostriedkov na kosenie, ktorého intenzita bude vyššia.  

„Mrzí nás vzniknutá situácia a zároveň sa za ňu ospravedlňujeme, ale bola spôsobená počasím. Všetky lokality v mesto sme už raz pokosili, aktuálne realizujeme druhé kosenie. Kosíme Hliny, Vlčince, Solinky, Hájik bol dokosený približne pred týždňom. Ďalšie kosenie je na pláne zhruba o 3 týždne,“ uzavrela hovorkyňa mesta Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu