Pracovníkom Správy NP Veľká Fatra sa podarila adopcia malého medvieďaťa náhradnej matke


Foto: Pracovníkom Správy NP Veľká Fatra sa podarila adopcia malého medvieďaťa náhradnej matke
Galéria: 5 fotiek
Foto: Július Schestág - Štátna ochrana prírody SR

Štátna ochrana prírody SR informovala na svojom webe o historicky prvom úspešnom potvrdenom prípade adopcie malého medvieďaťa náhradnou matkou, ktorý sa podarilo pracovníkom Správy NP Veľká Fatra. Tí úspešne vrátili do prírody mláďa, ktoré sa pohybovalo niekoľko týždňov opustené v okolí intravilánu obce Belá – Dulice

„Predpokladali sme, že je to len dočasná záležitosť spôsobená medveďou rujou a samica si po skončení ruje mláďa opäť nájde a odvedie. Nepotvrdil sa však takýto scenár a osirelé mláďa (medvedičku) bolo nutné odchytiť. Pracovníci Správa NP Veľká Fatra ju po telefonickom avíze miestnych ľudí odchytili v tesnej blízkosti intravilánu spomínanej obce. Podľa slov občanov sa minimálne tri týždne pohybovala po okraji intravilánu a niekoľkokrát bolo mláďa videné i na miestnom cintoríne vylezené na stromoch,“ uvádza správa pracovníkov NP Veľká Fatra.

Mláďa bolo v prekvapivo dobrej kondícii, aj preto sa ochranári rozhodli pre pokus adopcie náhradnou matkou. Medvedicu previezli do inej lokality vo Veľkej Fatre, kde došlo ku kontaktu s dospelou samicou. Okolo tretej hodiny ráno zaznamenali kamerou a foto-pascou mláďa aj s dospelou medvedicou, ktorá ho prijala. 


Galéria: 5 fotiek

„Sme nesmierne radi, že pokus adopcie dopadol úspešne a medvieďa nemuselo putovať do niektorej zo zoologických záhrad, kde by ho čakal život v zajatí. Veľká vďaka patrí všetkým zainteresovaným, ktorí sa na adopcii a odchyte akokoľvek podieľali. Menovite Ľudovít Remeník, Július Schestág, Juraj Žiak a Branislav Šebo,“ dodávajú ochranári.  





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: http://www.sopsr.sk