Skauti priniesli Betlehemské svetlo aj na Radnicu mesta Žilina


Foto: Skauti priniesli Betlehemské svetlo aj na Radnicu mesta Žilina
Galéria: 5 fotiek

V pondelok 22. decembra 2014 priniesli členovia Slovenského skautingu na Radnicu mesta Žilina Betlehemské svetlo. Za mesto ho oficiálne prevzal druhý zástupca primátora Anton Trnovec. Od tejto chvíle je Betlehemské svetlo k dispozícii aj vo vestibule Mestského úradu v Žiline.

Už 25 rokov Betlehemského svetla na Slovensku

V sobotu 20. decembra sa uskutočnila pobožnosť odovzdania Betlehemského svetla v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline. Žilinský biskup Tomáš Galis na ňu pozval približne tri desiatky zástupcov významných kultúrnych a spoločenských inštitúcií nášho mesta. Išlo zároveň o oslavu 25. výročia príchodu Betlehemského svetla na Slovensko.

Kam až siaha história Betlehemského svetla?

Najstaršie zmienky v histórii nájdeme už v 12. storočí, novodobú históriu Betlehemského svetla však píšeme až od roku 1986. Práve vtedy začali Rakúšania s tradíciou roznášania plamienku. Pred Vianocami poslali do Betlehema lietadlom telesne postihnuté dieťa, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla plamienok a lietadlom ho prinieslo späť do mesta Linz. Tam sa ho ujali miestni skauti, ktorí ho začali roznášať do ostatných častí Rakúska.
Po roku 1989, keď padli totalitné režimy v Európe, sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných krajín susediacich s Rakúskom, vrátane Slovenska, na ktorom roznášajú skauti svetielko už od roku 1990 a tvoria súčasť štafety, ktorou Betlehemské svetlo putuje z Rakúska do Poľska. V súčasnosti sa tradícia Betlehemského svetla šíri aj do ostatných častí sveta, mimo Európu. A my v Žiline môžeme poďakovať skautom za to, že ho priniesli aj tento rok. Ďakujeme!

zdroj: Mesto Žilina




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu