Striedanie času v Európskej únii nadobro skončí, návrh podporilo 410 poslancov europarlamentu


Foto: Striedanie času v Európskej únii nadobro skončí, návrh podporilo 410 poslancov europarlamentu Foto: ilustračné / pixabay.com

Striedaniu štandardného (zimného) a letného času v Európskej únii je definitívny koniec. Poslanci dnes v Európskom parlamente odhlasovali návrh na jeho zrušenie. O výsledku hlasovania informovala agentúra Bloomberg. Každá z dvadsiatich ôsmich krajín si tak bude môcť vybrať čas, ktorý si ponechá.

Názor na striedanie času a jeho prípadné zachovanie zisťovali predstavitelia Európskej únie aj pomocou internetového prieskumu. Občania únie vyjadrili vo väčšinovej miere názor, že si želajú striedanie času zrušiť. Do internetového prieskumu, ktorý sa konal od júna do polovice augusta minulého roka, sa zapojilo rekordných 4,6 milióna obyvateľov. Z celkového počtu hlasujúcich súhlasilo so zrušením striedania času až 84% obyvateľov. 

Krajiny, ktoré si ponechajú letný čas, by mali vykonať poslednú zmenu v noci zo soboty na nedeľu v marci 2021. Ostatné krajiny, ktoré budú naopak chcieť štandardný (zimný) čas, si naposledy posunú hodiny v októbri 2021.  Striedanie času sa datuje do roku 1916, kedy s ním prišli Nemci počas prvej svetovej vojny.

Následne ho prebrali aj ostatné krajiny Európy a takisto Spojené štáty americké. Až 70 percent respondentov v minuloročnom prieskume boli práve z Nemecka.  Členské štáty únie využívajú tri časové pásma: greenwichský stredný čas (GMT) v Spojenom kráľovstve, Írsku a Portugalsku, GMT+1 v sedemnástich krajinách vrátane Slovenska a GMT+2 v ďalších ôsmich krajinách. 

Európska komisia v návrhu spomína aj kladné a záporné stránky jednotlivých časov. Niektoré štúdie naznačujú, že letný čas by mal mať pozitívny dopad na oddychové aktivity vďaka dlhšej viditeľnosti po skončení štandardnej pracovnej doby. Naopak, efekt letného času na biorytmus človeka by mohol mať významnejší negatívny dopad ako sa doteraz predpokladalo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu