Pri platení zvýšte pozornosť, v obehu sa nachádzajú mince podobné 2-eurovým, ich hodnota je nízka


Foto: Pri platení zvýšte pozornosť, v obehu sa nachádzajú mince podobné 2-eurovým, ich hodnota je nízka

V meste Žilina sa objavili mince, ktoré sú veľmi podobné 2-eurovým, avšak ich hodnota je veľmi nízka. Najčastejšie ide o thajský baht no objavuje sa aj turecká líra či dokonca bývalá talianska líra. Národná banka Slovenska už vydala upozornenie.

V prípade thajskej meny má minca podobná klasickej 2€ hodnotu len niečo okolo 0.27 €. Pri platení preto buďte obozretní a skontrolujte si výdavok, rovnako to platí aj pre obchodníkov, ktorí prijímajú platbu od zákazníka. Situácia s mincami sa na Slovensku objavila pred približne dvomi týždňami a ich počet v obehu pomaly narastá. Najviac ich zatiaľ zaznamenali práve v Žiline.


S blížiacimi sa Majstrovstvami sveta v hokeji budú pribúdať cudzinci

V súvislosti s konaním Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji sa očakáva na našom území zvýšený pohyb cudzincov z rôznych krajín. NBS preto upozorňuje širokú verejnosť a obchodníkov na zvýšenú ostražitosť pri preberaní finančnej hotovosti a na dodržiavanie základných pravidiel pri manipulácii s hotovosťou: 

  • akceptovať len peniaze, ktoré poznáte
  • overiť si nielen správny počet, ale aj platnosť a pravosť peňazí

„Pri kontrole eurových bankoviek je potrebná skúška hmatom (skúmame kvalitu bankovkového papiera a obrazce vytlačené hĺbkotlačou), skúška naklonením (kontrola irisujúceho povlaku a holografického prúžku pri nominálnej hodnote 5, 10, 20 EUR, opticky variabilnej farby a holografického medailónu na bankovkách 50, 100, 200 a 500 EUR), skúška pohľadom (vodoznak, sútlačová značka, ochranný prúžok). Kombináciou týchto krokov je možné odhaliť falošnú bankovku,“ uvádza Národná banka.

Kým eurové bankovky majú jednotný vzhľad, pravé mince majú rôzne motívy vyobrazené na národných stranách. Spoločná strana je však pre všetky eurové mince jednotná, a preto pri ich prijímaní by sme mali zamerať našu pozornosť najmä na spoločnú stranu - sú na nej vyobrazené rozhodujúce motívy, t.j. nominálna hodnota a mapa Európy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Národná banka Slovenska