Popri novom chodníku na Veľkom diele tečie voda a vzniká blato, vodiči by uvítali rozšírenie cesty


Foto: Popri novom chodníku na Veľkom diele tečie voda a vzniká blato, vodiči by uvítali rozšírenie cesty
Galéria: 3 fotky

Keď mesto dokončilo nový chodník pre chodcov a cyklistov na sídlisku Vlčince, mnohí sa veľmi potešili. Neprešlo však veľa času a už sa ukázali prvé nedostatky, ktoré výstavba priniesla. Podnet na riešenie problémov súvisiacich s novým chodníkom sa objavil aj na portáli Odkaz pre starostu.

Počas januára, kedy nám počasie doprialo bohatú snehovú nádielku, sa ukázalo, že voda nemá kvôli novému chodníku kadiaľ odtekať. Medzi cestou a chodníkom vznikol akýsi rigol, ktorý sa v nepriaznivom počasí zapĺňa vodou, tá následne vyteká aj na vozovku. 

Výstavba nového chodníka a cyklotrasy vedľa ulice Veľký diel zabránila odtekaniu vody z hornej časti cesty, ktorá teraz začala vymývať rigol medzi cestou a chodníkom a materiál sa vyplavuje po ceste dole až k točni trolejbusov, pričom sa obrovské množstvo vody vylieva po ceste a hlavne teraz v zimnom období namŕza,“ uvádza nahlasovateľ podnetu.

Problém bol v tomto mieste aj pred samotnou výstavbou, teraz sa však zintenzívnil a pribudlo k nemu aj množstvo blata. Ako vidieť na fotografiách, časť chodníka je od neho zašpinená. V čase, kedy bolo všetko pod snehom, jazdili niektorí vodiči aj po blatistej časti mimo vozovky. Nevedeli totiž odhadnúť, pokiaľ až vozovka siaha.

Galéria: 3 fotky

Problém má dve možnosti riešenia

Aj podľa samotných obyvateľov a vodičov by bolo najvhodnejším riešením vybudovanie odvodňovacieho žľabu, ktorý by ústil do dažďovej kanalizácie. Avšak, ako lepší spôsob sa javí zatrubnené odvodnenie s priebežne umiestnenými kanalizačnými vpustami a následné rozšírenie vozovky. 


Na úzku cestu sa sťažujú najmä vodiči väčších vozidiel, ktorí majú často problém obísť sa s autobusmi mestskej hromadnej dopravy. Cesta medzi Solinkami a Vlčincami nie je práve najširšia a v posledných rokoch na nej intenzita dopravy narastá. Svedčia o tom aj neustále kolóny, ktoré sa tvoria na oboch jej koncoch.

Súčasný okraj vozovky sa už v niektorých miestach začal rozpadávať a je viditeľne popraskaný. Vďaka pokládke novej časti asfaltového krytu by sa cesta mohla niekde rozšíriť aj o viac ako 40 centimetrov. 

Upozorňujú aj na blízkosť chodníka k ceste

Ľudia, ktorí chodníky využívajú, začali upozorňovať na veľkú blízkosť k frekventovanej ceste. V tomto prípade by bolo vhodné okrem výškového oddelenia doplniť aj zábrany. Podnetmi sa už zaoberá vedenie mesta Žilina, ktoré poskytlo vyjadrenie pre spomínaný portál Odkaz pre starostu.

„Trasovanie chodníka aj cyklochodníka bolo realizované na základe projektu a stavbu tak ako je urobená odsúhlasili všetky dotknuté orgány, aj bez potreby oddeľujúceho zábradlia. Je však pravdou, že aktuálna situácia nie je v poriadku, mesto sa bude problémom s krajnicou a odvodnením zaoberať a hľadať vhodné riešenie,“ uviedli pre portál z Odboru dopravy a Investičného odboru na Mestskom úrade v Žiline. 

Občania preto dúfajú, že sa malé nedostatky podarí vyriešiť nielen k ich spokojnosti ale najmä bezpečnosti.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu