Pre mesto Žilina od dnes platí smogová výstraha kvôli zvýšenej koncentrácii smogových častíc PM10


Foto: Pre mesto Žilina od dnes platí smogová výstraha kvôli zvýšenej koncentrácii smogových častíc PM10 Foto: ilustračné

Od dnes 20. januára platí pre celkovo štyri mestá v Žilinskom kraji upozornenie na zhoršenú smogovú situáciu, ktorú zapríčiňuje vysoká koncentrácia smogových častíc PM10. Konkrétne ide o mestá Žilina, Vrútky, Martin a Ružomberok. Táto koncentrácia je dôsledkom emisií z vykurovania pevným palivom, no výrazne ju môže ovplyvňovať aj doprava a nepriaznivé rozptylové podmienky.

Začiatok smogovej výstrahy stanovil Slovenský hydrometeorologický ústav na dnes 20. januára 2019 o 02:00 hod. Hodnota prekročenia prvého prahu predstavovala pre Žilinu 101 µg/m3, pre oblasť Vrútky a Martin je to 103 µg/m3 a pre Ružomberok 105 µg/m3.

„Oznámenie o vzniku smogovej situácie nasleduje pre častice PM10 po prekročení informačného prahu 100 µg/m3 vyjadreného ako 12-hodinový kĺzavý priemer koncentrácie častíc PM10 a súčasne podľa vyhodnotenia vývoja znečistenia ovzdušia na základe meteorologickej predpovede nie je odôvodnené predpokladať zníženie koncentrácie tejto znečisťujúcej látky v priebehu nasledujúcich 24 hodín pod hodnotu informačného prahu,“ uvádzajú pracovníci SHMÚ na svojom webe.

Medzi akútne účinky, ktoré možno pozorovať u citlivých osôb už pri takomto malom prekročení pozorovacieho prahu, patrí dráždenie očí, nosa a hrdla, pocit tlaku na hrudi, kašeľ či bolesť hlavy. Problematický je výskyt smogovej situácie pre astmatikov, kde môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest.


Pre obmedzenie zbytočnej expozície častíc PM10 v čase so zvýšenými koncentráciami v ovzduší SHMÚ odporúča za vhodné obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností a obmedziť fyzickú námahu vonku - teda prácu či športové aktivity. Obmedzenia je potrebné dodržiavať a aktivity časovo obmedzovať tým viac, čím vyššie sú koncentrácie častíc PM10 v ovzduší a čím rizikovejší z hľadiska zdravia sú obyvatelia dotknutých častí.

Škodlivosť PM10 pre ľudské zdravie závisí nielen od veľkosti častíc, ale aj od ich zloženia, ktoré je podmienené tým, z akého zdroja pochádzajú. Napríklad častice jemného piesku sú relatívne oveľa menej nebezpečné ako rovnako veľké častice sadzí zo spaľovania biomasy, uhlia alebo dieselových motorov.

Sadze sú zložené z konglomerátov veľmi jemných čiastočiek uhlíka, na ktorom sú adsorbované polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH) a ďalšie organické látky, ktoré sú pre človeka karcinogénne. Pri spaľovaní rôznych druhov horľavých odpadov, vrátane záhradného, je to ešte horšie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ