Vláda schválila obmedzenie nosenia oblečenia so špecifickými znakmi ozbrojených síl SR


Foto: Vláda schválila obmedzenie nosenia oblečenia so špecifickými znakmi ozbrojených síl SR Foto: ilustračné

Vláda Slovenskej republiky schválila na rokovaní dňa 9. januára iniciatívny materiál ministra obrany Petra Gejdoša, ktorého cieľom je obmedziť niektoré prípady nosenia rovnošaty. V praxi sa tým snaží ministerstvo zabrániť tomu, aby niektoré organizácie používali oblečenie účelne pripomínajúce príslušníkov armády. Cieľom návrhu je aj doplniť spôsob preukazovania príslušnosti k ozbrojeným silám Slovenskej republiky.

Zákaz by sa mal podľa schváleného materiálu vzťahovať na neoprávnené používanie označenia „ozbrojené sily Slovenskej republiky“, „ozbrojené sily SR“ a „OS SR“. Podobne ako pri policajtoch by mala novela, v prípade že ju schváli aj Národná rada Slovenskej republiky, zakázať nosenie vojenskej rovnošaty. Taktiež by sa po novom nesmela nosiť aktuálne farebná úprava vojenských uniforiem.

„Takýmto odevom môže byť napríklad odev, ktorý je vyhotovený v obdobnej farebnej úprave ako sú  vyhotovené výstrojové súčiastky poľnej vojenskej rovnošaty s digitalizovanou potlačou „LES“ alebo s digitalizovanou potlačou „PÚŠŤ“, ktorých dezén kamufláže pre tkaniny je zapísaný v registri dizajnov vedený Úradom priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky a súčasne je označený štátnym znakom Slovenskej republiky a špecifickými znakmi, ktorými sa označuje vojenská rovnošata,“ spresňuje v návrhu Ministerstvo obrany SR. 

Špecifickými znakmi vojenskej rovnošaty sú tiež odznak na čiapke so štátnym znakom, rukávové (košeľové) znaky, rozlišovacie označenie vojenských útvarov a rozlišovacie znaky používané výlučne v ozbrojených silách SR, hodnostné označenie a rovnošatové gombíky so symbolmi ozbrojených síl SR.


Aktuálny vzor armády by ste v prípade schválenia mohli naďalej nosiť, nesmú byť však opatrené špecifickými znakmi vojenskej rovnošaty používanými ozbrojenými silami SR. Ich prehľad pripravilo ministerstvo na nižšie uvedených obrázkoch. Na starších uniformách je možné nosiť aj štátny znak.

Špecifické znaky na jednotlivých aktuálnych uniformách armády SR. Zdroj: MO SR

Ministerstvo plánuje obmedziť aj identifikačné karty, ktoré by mohli byť zameniteľné s tými vojenskými. Kontrolu by mala vykonávať Vojenská polícia, ktorá bude riešiť aj priestupky a udeľovať sankcie. Ak poslanci novelu schvália, vstúpi do platnosti 1. mája 2019. Napriek tomu, že medializovanie pripravovanej zmeny vyvolalo reakcie napríklad u rybárov či amatérskych hráčov airsoftu, ministerstvo spresnilo, že novela cieli najmä na rôzne polovojenské organizácie. 

Čitateľ nás upozornil na to, že na internete je možné zakúpiť aj tričká s motívmi 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý sídli v Žiline. Ani na takýto predaj sa však zákaz nebude vzťahovať. „Tričká nie sú súčasťou výstroja príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, a teda sa na ne vládou schválená novela nevzťahuje,“ potvrdil hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu