Majitelia vyhoreného zámku Kunerad: Snažíme sa objekt naďalej odpredať, požiar mohol byť úmyselný


Foto: Majitelia vyhoreného zámku Kunerad: Snažíme sa objekt naďalej odpredať, požiar mohol byť úmyselný Foto: Záchranná brigáda Hasičského a Záchranného Zboru Žilina

V nedeľu 4. novembra sme informovali o proteste, ktorý pripravujú obyvatelia Rajeckej doliny po požiari Kuneradského zámku. Protest bude v stredu o 16:00 hod. na námestí v Rajeckých Tepliciach. Na mieste chcú organizátori zbierať podpisy pod vyvlastnenie tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Požiar vypukol z doposiaľ nezistených príčin, objekt však v dobe požiaru nebol poistený, keďže poisťovne už raz vyhorený objekt odmietli poistiť. So žiadosťou o zverejnenie stanoviska k predmetnej veci sa na nás obrátil aj subjekt, ktorý vlastní bývalé sídlo cisárov - spoločnosť Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice, a.s. Tá kúpila zámok v roku 1996.

Ešte pred prvým požiarom sa začal objekt rekonštruovať, zámerom bolo dostať zámok na úroveň 4* hotelového zariadenia, no požiar a požiadavky pamiatkárov odradili predstaviteľov od rekonštrukcie. V stanovisku spoločnosť spomína aj to, že v súčasnosti je v hre ďalší záujemca o kúpu zámku. Zároveň bolo podané trestné oznámenie zo strany jej predstaviteľov.

Pamiatkári trvajú na zachovaní súčasnej podoby pamiatky, aj preto obmedzili návrhy na úpravu zámku, ktoré by zmenili jeho podobu: „Chceli tam mať wellnes v podzemí s tým, že bude vychádzať von z kaštieľa. Ale to sa nedá urobiť bez toho, aby zásadne zmenili to, ako zámok vyzerá,“ uviedol pre denník SME Vladimír Majtán z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.


Stanovisko majiteľov zámku v Kunerade v nezmenenej podobe 

Naša spoločnosť sa predovšetkým sústreďuje na rozvoj a zveľadenie termálnych kúpeľov v Rajeckých Tepliciach, kde zamestnávame vyše tristo ľudí a desiatky ďalších spolupracovníkov, takže máme eminentný záujem o rozvoj celej našej nádhernej Rajeckej doliny!

V rámci záchrany a obnovy bývalého poľovníckeho kaštieľa Kunerad, môžeme len skonštatovať, že starostlivosť o zámok je nákladná a nenávratná investícia. Je to z hľadiska vlastníka veľký problém, pretože podmienky pamiatkárov na rekonštrukciu sú také prísne, že sú prakticky nesplniteľné a odrádzajúce. V poslednom období sme mali viacerých záujemcov o kúpu zámku, avšak spomínané prehnané a prísne požiadavky pamiatkárov, ich doslova odrádzali. Nečudo, veď rekonštrukcia si vyžaduje priam astronomické sumy, čo komplikuje situáciu nielen nám, ale aj spomínaným investorom…

Snažíme sa naďalej odpredať zámok, cena klesla a v hre je už ďalší nový záujemca o nehnuteľnosť, ale dôležité bude, aby pamiatkový úrad v krátkom čase povolil tento odpredaj a nekládol investorovi zložité podmienky, ktoré sú hlavným dôvodom, prečo sme do zámku Kunerad z našej strany neinvestovali…

K poslednej nepríjemnej situácii, ktorá sa udiala pred niekoľkými dňami, sme podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania cudzej veci, lebo sme našli stopy, že požiar bol založený úmyselne. Špekulácie niektorých neprajníkov o tom, že sme si ho dali podpáliť sami, sú totálne hlúposti. Nemali sme ho poistený, ani nám ho už nechceli poistiť, keď pred 8 rokmi vyhorel. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme už do zámku nemali záujem investovať...

Pravdupovediac, snažili sme sa zámok odpredať aj štátu, ale nejavili záujem. Rovnako aj obci Kunerad, no dostali sme zamietavé stanovisko. Je však potrebné povedať, že cieľ máme naďalej rovnaký: zámok sa chceme pokúsiť zachrániť, či už odpredajom alebo iným spôsobom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu