V zrušenej budove po ZŠ na Hollého v Žiline vznikne zdravotnícke a sociálne zariadenie


Foto: V zrušenej budove po ZŠ na Hollého v Žiline vznikne zdravotnícke a sociálne zariadenie Foto: ilustračné

Ešte vo februári roku 2017 sa v Žiline konal seminár na podporu kultúrno-kreatívnej tvorby, na ktorom bolo prezentované aj plánované Žilinské kreatívne centrum. Inštitúcia mala sídliť v priestoroch zrušenej základnej školy na Hollého ulici, cieľom centra malo byť podporovanie talentovaných ľudí z regiónu, ktorí pôsobia v kultúrno-kreatívnom priemysle.

„Kreatívne centrum bude poskytovať priestory pre kreatívnu tvorbu, budú v ňom umiestnené technológie pre návrh a výrobu prototypov, bude poskytovať profesionálne služby zamerané na podporu a rozvoj kultúrno-kreatívnej tvorby a akceleráciu podnikania, vrátane inkubačných a coworkingových služieb,“ znel popis k predstavenému projektu.

Projekty mali byť spolufinancované výraznou mierou zo štrukturálnych fondov Európskej únie, s ich využitím počítalo aj Mesto Žilina. Na poslednom zastupiteľstve v aktuálnom volebnom obvode však poslanci vzali na vedomie zmenu zámeru využitia prázdnej budovy na Hollého ulici v Žiline. Po novom by malo slúžiť na sociálnu pomoc.


Mesto vidí v kultúrno-kreatívnom priemysle pomerne malú skupinu umelcov

Dôvodom odklonu od pôvodného plánu je zdržanie Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR) pri vyhlasovaní výzvy. Mesto Žilina sa rozhodlo po niekoľkoročnom čakaní na pripravovanú výzvu MK SR na vybudovanie kreatívnych centier už ďalej nečakať na to, ako sa táto neustále odkladaná a zle pripravená výzva IROP bude ďalej vyvíjať,“ uvádza informatívna správa, ktorú vzali na vedomie odchádzajúci mestskí poslanci.

Výzva bude spustená najskôr v roku 2019, pričom mesto by následne centrum nestihlo vybudovať a sfunkčniť. Budovu chce radnica využiť na iný projekt z rovnakého operačného programu.

Zámerom je pretvoriť časť budovy na centralizované stredisko sociálnych služieb, kde by mohlo vzniknúť 12 miest pre pobytovú celoročnú decentralizovanú formu domova sociálnych služieb. Na tento účel vie podľa informatívnej správy čerpať mesto až milión eur.

Ďalších 1,5 milióna eur by mohlo pripadnúť na zdravotné stredisko so základnými všeobecnými aj odbornými ambulanciami: „Vzhľadom na akútny nedostatok niektorých odborncých lekárov v Žiline, by vybudovanie takéhoto nového strediska bolo prínosom pre občanov. Využitie budovy na veľké stredisko sociálnych a zdravotných služieb bude mať oveľa väčší význam a dosah pre občanov mesta ako plánované kreatívne centrum pre pomerne malú skupinu umelcov.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu