Mesto plánuje v areáli školy na Hollého ulici v Žiline kreatívne centrum, dnes ju však ničia vandali


Foto: Mesto plánuje v areáli školy na Hollého ulici v Žiline kreatívne centrum, dnes ju však ničia vandali Foto: ilustračné

Niekdajšiu základnú školu na Hollého ulici vyradilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR minulý rok zo siete škôl a školských zariadení. Deti, ktoré školu navštevovali, prerozdelili do iných základných škôl v pôsobnosti mesta.

Budova školy, ktorá čaká na svoje ďalšie využitie, sa stala terčom vandalov a neprispôsobivých obyvateľov, ktorí nestrážené priestory devastujú. Nepomáhajú ani pravidelné kontroly a hliadky mestských policajtov.

„Pri nedávnej kontrole sme zistili, že na budove sú poškodené dvere. Podľa obyvateľov z blízkych domov, ktorí nás kontaktovali, sa tu hrávajú deti a mládež, ktoré tieto priestory úmyselne ničia,“ uviedol zástupca náčelníka mestskej polície v Žiline Peter Mišejka. Ako doplnil, miestni vedia, že objekt nie je strážený a hrozí tak, že postupne začnú vynášať z budovy staré radiátory a zvyšný inventár.


„Zaznamenávame mnoho reakcií obyvateľov na stav tejto nehnuteľnosti. Najväčší problém je v tom, že sa tu zhromažďujú skupiny neprispôsobivých ľudí, ktorí ju poškodzujú,“ upozornil žilinský primátor Igor Choma. V areáli bývalej školy ostali v jednej budove triedy materskej školy a výdajná školská jedáleň, ktoré sú elokovaným pracoviskom Materskej školy Andreja Kmeťa.

Od prvého júla majú prejsť všetky budovy podľa primátora do správy mestskej spoločnosti Žilbyt. Mesto plánuje v tejto budove zriadiť Kreatívne centrum, na ktoré by sme mali získať financie z európskych fondov,“ doplnil primátor. Do bývalej školy sa tak opäť prinavráti život a jej priestory budú onedlho riadne využívané.

Prosíme obyvateľov, ak sa stanú svedkami vandalského vyčíňania, aby neodkladne zavolali na mestskú alebo štátnu políciu (tel. 159 alebo 158).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina