Dnes v noci sa očakáva mimoriadne silný vietor, SHMÚ vydal výstrahy druhého a tretieho stupňa


Foto: Dnes v noci sa očakáva mimoriadne silný vietor, SHMÚ vydal výstrahy druhého a tretieho stupňa Foto: SHMÚ

Dnes 23. septembra v noci sa očakáva v Žilinskom kraji výskyt silného vetra. Pre všetky okresy v kraji bola vydaná meteorologická výstraha 2. stupňa, s výnimkou dvoch okresov, pre ktoré platí výstraha až 3. stupňa.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že v čase od dnes 21.00 hod. do zajtra 05.00 hod. bude vyčíňať vietor o rýchlosti 135 až 160 kilometrov za hodinu a v niektorých oblastiach až do 180 km/h.

Výstraha 3. stupňa

Výstraha tretieho a teda najvyššieho stupňa bola vydaná pre oblasti hrebeňov Tatier v okresoch Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Meteorológovia v týchto okresoch očakávajú mimoriadne silný vietor, ktorý by v nárazoch mohol dosiahnuť 160 až 180 kilometrov za hodinu. 


„V uvedených okresoch na HREBEŇOCH TATIER MIESTAMI očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 - 50 m/s (160 - 180 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ uvádza SHMÚ.

Výstraha 2. stupňa

Výstraha druhého stupňa bola predbežne vyhlásená pre okresy Žilina, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Martin, Námestovo, Dolný Kubín, Ružomberok a Turčianske Teplice. V týchto oblastiach by mohol vietor miestami dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. 

„V uvedených okresoch sa vo vysokých polohách hôr MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ informuje SHMÚ.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ