Prečo sa oplatí poistiť si spotrebný úver a ako na to?


Foto: Prečo sa oplatí poistiť si spotrebný úver a ako na to? Foto: PR ČSOB

V prípade neočakávaných výdavkov alebo rozhodnutia dať prednosť okamžitej investícii namiesto sporenia prinášajú banky zaujímavé riešenie – spotrebný úver. Úver, ktorý zvládnete vybaviť aj online v priebehu niekoľkých minút je čoraz viac vyhľadávanou možnosťou. Na čo je určená a oplatí sa ju poistiť?

Na čo slúži spotrebný úver 

Na trhu najčastejšie natrafíte na spotrebný úver, ktorý môžete využiť podľa vlastného uváženia – pokojne aj na nákup vysnívaného cestného bicykla či vybavenia izbičky pre svojho potomka. Banka neskúma, na čo používate zapožičané finančné prostriedky, ako tomu je pri účelových úveroch.

V tomto prípade ide o pôžičku pre fyzickú osobu pre jej súkromné potreby. Pre finančnú inštitúciu je dôležitejšie to, či tento úver dokážete splácať ako to, kam ste sa peniaze rozhodli investovať.

Podľa čoho si vybrať spotrebný úver 

Mnoho ľudí pri hľadaní optimálnej výšky spotrebného úveru pozerá maximalisticky – keď si už požičiavam, tak poriadne. Vhodnejším variantom, ktorý oceníte najmä časom, je prispôsobiť hodnotu úveru sume, ktorú skutočne potrebujete. Pri výbere tiež zohľadnite výšku mesačnej splátky aj obdobie, na ktoré si peniaze požičiavate.

Skvelou pomôckou, ako zvládnuť tieto neprebádané vody je kalkulačka na spotrebný úver – vďaka nej si toto vypočítate a máte o všetkom veľmi dobrý prehľad. Okrem toho by ste sa mali tiež zamerať na výšku úroku a ročnú percentuálnu mieru nákladov, tzv. RPMN.

Využite poistenie

V súčasnosti sa čoraz využívanejšou doplnkovou službou k spotrebnému úveru stáva poistenie. Život prináša rôzne nepríjemné situácie – či už strata zamestnania, alebo úraz, ktorý spôsobí doživotné následky. Ďalšie splácanie úveru v takom prípade veľmi ovplyvní nielen vás, ale aj vašu rodinu.

Podmienky poistenia sa líšia v závislosti od inštitúcie, napríklad ČSOB za vás v prípade straty zamestnania bude splácať úver po dobu 12 mesiacov. Koľko takéto poistenie stojí? Obyčajne ide o niekoľko eur k mesačnej splátke navyše, ktoré však kryjú riziko invalidity, úmrtia, práceneschopnosti či straty zamestnania. To prináša zaujímavú možnosť, ako byť pripravený aj na neočakávané udalosti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR ČSOB