Do lesoparku v Žiline sa po rokoch vrátila lanovka, pribudli aj trampolíny a nové detské ihrisko


Foto: Do lesoparku v Žiline sa po rokoch vrátila lanovka, pribudli aj trampolíny a nové detské ihrisko
Galéria: 15 fotiek
Foto: Nadácia žilinský lesopark

Nadácia žilinský lesopark dokončila prvú fázu rekonštrukcie detského ihriska v lesoparku. V rámci nej pribudli do areálu jedinečné prvky, ktoré nikde inde v Žiline nenájdete. Jedná sa o adrenalínovú detskú lanovku, vonkajšie celoročné trampolíny, či kolotoč pre telesne postihnuté deti.

Okrem toho na detskom ihrisku pribudla drevená herná zostava pre deti do 6 rokov, nové hojdačky, húpacie koníky, či domček na hranie. V rámci rekonštrukcie boli demontované aj zničené hracie prvky, asanované staré betónové konštrukcie a čiastočne obnovené trávnaté plochy.

Drobné nedostatky sa budú v najbližších dňoch ešte opravovať, novovybudovaná časť je pre deti vo veku od 0 do 6 rokov. Pre túto vekovú kategóriu atrakcie chýbali a rodičia túto požiadavku často reflektovali. Na jesen pribudne pre staršie deti veľký hrad, nateraz sa môžu tešiť z novej lanovky a trampolíny.

Pracujú bez nároku na odmenu, šťastím v nešťastí bol pripravený projekt

Nadáciu žilinský lesopark vedú bez nároku na odmenu mestskí poslanci Ľudmila Chodelková a Peter Fiabáne a riaditeľ združenia Preles, Vladimír Randa.  Nadácia si dala už v roku 2017 iniciatívne spracovať projekt celkovej rekonštrukcie detského ihriska.

Ihrisko bolo uzavreté od augusta minulého roka. Kvôli zraneniu dieťaťa ho prišla skontrolovať Slovenská obchodná inšpekcia. Zistili, že k prvkom neexistujú potrebné certifikáty. Radnica sa rozhodla, že preliezky a detský hrad radšej predčasne uzavrie,“ ozrejmila Ľudmila Chodelková.

Poslankyňa zároveň spresnila, že vďaka pripravenému projektu sa minimalizoval čas, kedy nemohli deti využívať prvky ihriska: „Aspoň malým šťastím v tejto situácii bolo, že rekonštrukciu detského ihriska sme už mali projektovo pripravenú.“


Po prvej fáze čaká Lesopark Chrasť druhá, tú pomôže financovať mestský rozpočet. „Finančne náročný projekt nedokáže nadácia zatiahnuť z vlastných zdrojov. Sme preto veľmi radi, že aj Mesto Žilina sa bude na revitalizácii finančne podieľať a bude financovať druhú etapu. Mali by pribudnúť ďalšie prvky pre staršie deti, nové lavičky a stoly, picia fontánka, škola v prírode a budú sa rekonštruovať aj chodníky a trávnaté plochy,“ doplnil ďalší člen nadácie Peter Fiabáne.

Revitalizácia začala pred niekoľkými rokmi a pokračovať bude v smere k Solinkám

Na obnove lesoparku v Žiline pracujú členovia nadácie a dobrovoľníci už niekoľko rokov, počas ktorých postupne dochádza k obmene mobiliáru či pridávaniu nových prvkov. V oblasti medzi dvoma žilinskými sídliskami vzniká jedinečná relaxačná zóna pre aktívny oddych.

„Celková suma rekonštrukcie, ktorú hradí Nadácia žilinský lesopark zo svojich zdrojov je 102 328,76€. Rád by som sa poďakoval všetkým pracovníkom mestského úradu, ktorí nám pri procese rekonštrukcie obetavo pomáhali. Za posledné tri roky sa nám v žilinskom lesoparku podarilo zrekonštruovať detské ihrisko, vybudovať 4 nové informačné tabule, osadiť 82 nových lavičiek, 18 piknikových stolov, 5 stanovísť na cvičenie,“ uviedol Vladimír Randa, predseda správnej rady nadácie.

Ani po druhej fáze však práca na revitalizácii nekončí. Naopak, v smere od Soliniek by mala pokračovať aj k pozemku, ktorý vlastní mesto a kde by potenciálne mohla vzniknúť menšia plaváreň, citlivo zasadená do terénu pri zachovaní súčasného indexu zelene. Spolu s ďalšou oddychovou zónou takto navrhli vyriešiť priestor dnes zarasteného a neudržiavaného pozemku odborníci.

„V ďalšom období máme v pláne revitalizácie častí lesoparku pri pozorovateľni na Malom diele a smerom od Soliniek. Verím, že aj tu sa dokážeme spojiť pre dobrú vec a blaho všetkých Žilinčanov,“ uzavrel Randa.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu