V roku 2017 odstránilo mesto desiatky nelegálnych reklamných stavieb, na území mesta je ich 4000


Foto: V roku 2017 odstránilo mesto desiatky nelegálnych reklamných stavieb, na území mesta je ich 4000 Foto: ilustračné

Mesto Žilina v uplynulom roku odstránilo desiatky nelegálnych reklamných stavieb na území mesta aj v jeho okolí. Medzi výrazné úspechy v boji proti nelegálnej reklame, spôsobujúcej vizuálny smog v meste Žilina, patrilo uprostred leta aj demontovanie svetelnej reklamy na budove hotela Slovakia. K jej odstráneniu došlo po dlhej dobe, počas ktorej porušovali namerané hodnoty svetelnosti hygienické predpisy. 

„V roku 2017 bolo na podnet mesta odstránených 23 reklamných stavieb  a 11 bilbordov, 9 bilbordov v smere na Brodno, 35 reklamných stavieb v smere na Strečno, rovnako sme odstránili LED obrazovku pri Hoteli Slovakia, 40 reklamných plôch a 60 reklamných pútačov na území mesta. Dôležité je však upozorniť, že reklamná stavba obsahuje aj  2 – 3 reklamné plochy,“ potvrdila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Napriek tomu, že mesto postupne zvyšuje počty odstránených reklám, je takýto boj na dlhé trate. Z časti za to môžu aj prípady, pri ktorých sa nové plochy objavia krátko po odstránení. Aj preto mesto neeviduje presnú štatistiku nelegálnych reklamných plôch.

„Odhadujeme, že približne 4 000 reklamných plôch - teda nielen bilbordov, ale všetkých reklamných pútačov - sa nachádza na území mesta. Reklamné pútače niekde pribúdajú a niekde sa odstránia, preto nie je možné určiť presné číslo ku konkrétnemu dátumu,“ spresnila hovorkyňa.

V tomto roku už mesto začalo odstránením bilbordov na ceste v smere na Strečno, naďalej sa bude snažiť minimalizovať reklamný smog. „V dohľadnej dobe sa počíta odstrániť v tomto úseku ďalších 13 reklamných stavieb a 37 reklamných stavieb sa nachádza v odvolacom konaní na Okresnom úrade. Súčasné vedenie mesta robí všetko preto, aby Žilinu očistilo od reklamného smogu. Nedá sa predpokladať, koľko presne odstránime nelegálnej reklamy v tomto roku, našou snahou však bude odstrániť jej čo najviac,“ uzavrela Zigová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu