O osude kórejskej dediny rozhodne vláda na výjazdovom rokovaní


Foto: O osude kórejskej dediny rozhodne vláda na výjazdovom rokovaní

Mesto Žilina má do konca roka štátu vrátiť 17 a pol milióna eur. Ide o požičanú sumu, za ktoré dedinu v roku 2006 postavilo pre manažérov automobilky Kia. Komplex siedmych bytoviek a deviatich rodinných domov v desať kilometrov vzdialenej obci Krasňany sa nepodarilo predať v septembrovej verejnej obchodnej súťaži. Primátor vtedy reagoval tým, že sa bude snažiť o odklad splatenia. Do úvahy pripadá aj možnosť celú dedinu previesť na štát.

„Nechcem predbiehať rokovanie vlády, ale po vážnych diskusiách s ministerstvom financií navrhujem uznesenie, ktoré ešte neviem, či bude schválené. Preto v tejto chvíli môžem povedať len to, že robím všetko pre to, aby sa na najbližšom rokovaní vlády, ktoré bude 8. októbra v Žiline, táto problematika riešila. Aby mesto akoby bolo oslobodené od tej dlžoby, aby majetok prešiel do vlastníctva štátu, pretože mesto z môjho pohľadu dnes naozaj nemá s tým nič spoločné. Ja takýto návrh budem dávať na rokovanie vlády, budem ho komentovať, budem ho zdôvodňovať a uvidíme, ako sa vláda rozhodne,“ okomentoval situáciu primátor Choma s tým, že ďalšie oddialenie splatenia dlhu by sa už nemalo konať, nakoľko v ňom nevidí riešenie.

„Pretože oddialiť niečo, čo treba tak či tak na konci zaplatiť, nie je kóšer. A je asi dobré využiť rokovanie vlády v Žiline na to, aby sa riešili problémy aj tohto mesta,“

Samotná automobilka preferuje prenájom komplexu pred kúpou. Záujem o dedinu mala, ňou stanovená predajná cena bola však približne len polovičná z investovaných 17,5 milióna eur. „Spoločnosť Kia Motors Slovakia v súčasnosti uprednostňuje prenájom Obytného súboru Krasňany, keďže klesá počet kórejských zamestnancov v spoločnosti a z tohto dôvodu je prenájom obytného súboru pre nás efektívnejší,“ uviedol v septembri hovorca automobilky Jozef Bačé.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu