V priestoroch Žilinskej univerzity si viac ako 100 učiteľov vyskúšalo využitie technológií vo výučbe


Foto: V priestoroch Žilinskej univerzity si viac ako 100 učiteľov vyskúšalo využitie technológií vo výučbe

Na pôde Žilinskej univerzity v Žiline sa konal už 4. ročník konferencie Vzdelávame pre budúcnosť, ktorej cieľom je ukázať učiteľom inovatívne technológie pre zatraktívnenie a zlepšenie učebného procesu. Tohtoročnú konferenciu viac ako 100 inovatívnych učiteľov, prostredníctvom workshopov a interaktívnych prednášok si mohli vyskúšať viaceré nové technológie. Okrem Žiliny sa podujatie koná aj v Košiciach, Poprade, Lučenci, Žiline a v Bratislave.

„Počet učiteľov, ktorí navštívia našu konferenciu je z roka na rok väčší, čo je pre nás jasným signálom, že slovenskí učitelia chcú učiť moderne a interaktívne. Chcú mať aktuálne informácie o trendoch a novinkách, čo vidíme aj na tom, ako sa zapájajú do workshopov a webinárov počas celého roka, nielen na konferenciách,“ uviedla spoluorganizátorka konferencie Zuzana Molčanová, ktorá zároveň pôsobí ako Teacher Engagement Manager v Microsoft Slovensko a Česká republika.

Učitelia sa v rámci podujatia oboznámili napríklad s programovaním na základnej škole, výučbou za pomoci tabletov na či prezentačnými možnosťami. Zaujímavosťou bolo určite zapojenie hry Minecraft, ktorá získala svetovú popularitu, do samotného vzdelávacieho procesu. Zmena učebných postupov prichádza len pomaly, základom je vnútorná motivácia samotných učiteľov, celý proces si vyžaduje aj značnú veľkú osobnú snahu a investíciu času do sebavzdelávania.


„Skúsenosti hovoria, že najväčšou motiváciou pre učiteľa je to, keď vidí technológiu priamo v praxi cez konkrétne ukážky vyučovacích hodín alebo priamo na hodine. Takéto konferencie sú jedinečnou príležitosťou zoznámiť sa bližšie s rôznymi technológiami na jednom mieste. Každý učiteľ, ktorý chce načerpať inšpiráciu a energiu by sa mal takejto konferencie zúčastniť,“ spresnila Ibolya Straussová, riaditeľka ZŠ v Kechneci, ktorá svojim kolegom odovzdáva skúsenosti prostredníctvom workshopov na konferencii.


Microsoft pracuje s učiteľmi celoročne, nie len počas tejto série konferencií a do šírenia osvety medzi učiteľmi sa zapájajú aj ich kolegovia, ktorí sú súčasťou celosvetovej komunity pedagógov podieľajúcich sa na digitálnej transformácii škôl - Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE). Na Slovensku dnes takto pracuje 66 expertov z radov učiteľov, ktorí často svojimi kreatívnymi riešeniami reprezentujú Slovensko aj v zahraničí.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu