Na Kysuciach dnes oficiálne otvorili úsek polovičnej diaľnice D3, vodiči sa obávajú kolón


Foto: Na Kysuciach dnes oficiálne otvorili úsek polovičnej diaľnice D3, vodiči sa obávajú kolón Foto: NDS

Otvorenie nového diaľničného úseku D3 Svrčinovec - Skalité prebehlo dnes 10. júna 2017 doobeda, pričom sprístupnený pre motoristov by mal byť už v nasledujúcich hodinách. Otvorenia sa zúčastnil aj minister dopravy a starostovia obcí z Kysúc.

Motoristom tak bude slúžiť nový 12-kilometrový úsek diaľnice D3, ktorá je vedená len v polovičnom profile. Súčasťou tohto úseku sú dva tunely - Svrčinovec a Poľana a viac ako desať mostov. Unikátom tejto diaľnice je most Valy, pri obci Čierne, ktorý je najvyšší nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Vodiči jazdiaci cez Kysuce majú radosť z novej diaľnice, no mnohí zároveň vyslovili obavy zo vzniku kolón, ktoré sú tam už teraz na dennom poriadku. 


„Podľa mňa to prinesie ešte väčšie kolóny, ako sú teraz. Mali by čím skôr začať stavať úseky ako Svrčinovec - Bukov a Bukov - Žilina,“ myslí si jeden z vodičov, ktorý jazdí po trase takmer pravidelne.

V tuneloch by mali byť rozmiestnené zariadenia, ktoré merajú rýchlosť vozidiel. Zatiaľ nie je známe, či sa budú používať iba na informatívne účely, alebo budú vodiči za prekročenie aj pokutovaní. Odporúčame preto dodržiavať maximálnu povolenú rýchlosť.

Maximálna povolená rýchlosť na novom úseku D3 je 100 kilometrov za hodinu. Náklady na výstavbu sa pohybovali vo výške 417 miliónov eur. V súčasnosti ide o technicky najnáročnejšie dielo, postavené v rámci cestnej infraštruktúry na Slovensku. Nachádza sa na ňom 402 stavebných objektov, dva tunely a 29 mostov. S výstavbou sa začalo ešte pred 20 rokmi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu