V Budatíne sa zosunul svah a poškodil cestu. Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu


Foto: V Budatíne sa zosunul svah a poškodil cestu. Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu Foto: Považské múzeum, Mesto Žilina

V žilinskej mestskej časti Budatín vyhlásili vo štvrtok 2. mája mimoriadnu situáciu. Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zasadal na Mestskom úrade v Žiline. Dôvodom je zosuv svahu a následné poškodenie komunikácie na ulici Ku Zvonici.

„V mestskej časti Žilina – Budatín v dôsledku pôsobenia prírodných síl došlo k zosuvu svahu s porušením miestnej komunikácie na ulici Ku zvonici, ktorá je situovaná na mieste zosuvu a zabezpečuje prístup k rodinným domom,“ informuje mesto s tým, že pod komunikáciou sa nachádzajú inžinierske siete plynovodu a vodovodu.

Na základe posudku a obhliadky miesta je predpoklad rozšírenia zosuvu a riziko svahovej deformácie s možným ohrozením života, zdravia, majetku a životného prostredia, ako i činnosť zložiek integrovaného záchranného systému v dotknutej mestskej časti pre prípad ich nutného zásahu.



„Správca cesty vykoná nevyhnutný rozsah stavebno-technických opatrení k eliminácií rizika ďalšieho zosuvu komunikácie v úseku poškodených svahovými deformáciami, dopravným značením a organizáciou prác. Zároveň žiadame obyvateľov v tejto lokalite, aby minimalizovali vypúšťanie vody na vozovku a sledovali podpivničené časti svojich obydlí,“ vysvetlil Lukáš Čerňava, vedúci oddelenia krízového riadenia a bezpečnosti Mestského úradu v Žiline.

Mesto Žilina bude situáciu pravidelne monitorovať a samospráva bude verejnosť o ďalších skutočnostiach informovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu