Štípu vás oči a stále kýchate? V Žiline namerali vysokú koncentráciu jedného z najagresívnejších peľov


Foto: Štípu vás oči a stále kýchate? V Žiline namerali vysokú koncentráciu jedného z najagresívnejších peľov Foto: Ilustračné/freepik.com

Rezavý pocit v očiach, šteklenie v nose a neustále fúkanie do vreckovky. Poznáte to? Jar so sebou okrem príjemných slnečných dní a prírody v rozpuku prináša aj nástrahu v podobe vysokej koncentrácie peľu v ovzduší, ktorá neteší žiadneho alergika.

V uplynulom 12. týždni chladné dni postupne vystriedalo krajšie počasie. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) práve táto zmena stála za rozbehnutím sezóny jedného z najagresívnejších peľov, peľu z brezy.

„Monitorovacia stanica v Žiline zachytila 668 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Trnave 529, v Bratislave 440, v Nitre 365 a v Banskej Bystrici 66 peľových zŕn v m3 vzduchu. Jedine v Košiciach zatiaľ peľ brezy nedosiahol alergiologicky významnú dennú koncentráciu,“ spresnila Janka Lafférsová z RÚVZ.


Breza mala spôsobovať alergikom najväčšie problémy najmä v závere uplynulého týždňa. K rozšíreniu jej peľu do širokého okolia napomáha aj silný vietor. Breza však ešte stále nepovedala svoje posledné slovo, najvýznamnejším alergénom bude aj v nasledujúcich týždňoch.

Okrem nej alergické prejavy mohli doteraz spúšťať aj pele drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Peľ topoľa, jaseňa, javora, duba, hrabu a brestu bol zachytený prevažne na západe Slovenska. Podľa Lafférsovej by však v nasledujúcom období mal úradovať najmä na severnom, strednom a časti východného Slovenska.

Sezónu peľových alergií môžu znepríjemniť aj spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium. Nateraz si môžu vydýchnuť len alergici, ktorí negatívne reagujú na pele liesky a jelše. Čiastočnú úľavu poskytnú aj chladnejšie, daždivé dni, kedy denné koncentrácie peľu poklesnú.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu