Boj s neohľaduplnosťou: Kde môžu Žilinčania nahlásiť nezákonné umiestnenie odpadu?


Foto: Boj s neohľaduplnosťou: Kde môžu Žilinčania nahlásiť nezákonné umiestnenie odpadu? Foto: Ilustračné/redakcia Žilinak.sk

Zákon ukladá každej fyzickej, ale aj právnickej osobe prihlasovaciu povinnosť na komunálny odpad. Vďaka tomu mesto dokáže nadimenzovať počet a objem zberných nádob v jednotlivých lokalitách, aby tak v dostatočnej miere slúžili obyvateľom rodinných domov či panelákov. Čo však robiť v prípade, ak tento systém narúša neohľaduplné správanie?

Aj na žilinských sídliskách sú jednotlivým vchodom na základe počtu obyvateľov pridelené viaceré zberné nádoby. Napriek tomu sa z času na čas objaví situácia, keď sa pri kontajneroch pristaví auto, vystúpi z neho osoba a zberné nádoby nárazovo naplní veľkým množstvom odpadu. Neraz pritom ide o odpad, ktorý je možné ďalej vyseparovať, prípadne do kontajnerov na sídliskách vôbec nepatrí.

Takýmto spôsobom zaniká priestor na zbavenie sa odpadu pre bežných občanov žijúcich v okolitých panelákoch. Firmám či podnikateľom pritom mesto zakazuje ukladať odpad do kontajnerov pre občanov, ktoré stoja na sídliskách. Ako by mali občania zareagovať, ak majú podozrenie, že niekto koná proti tomuto zákazu? 

„V prípade, že občan alebo vlastník, správca či nájomca nehnuteľnosti zistí, že v územnom obvode mesta bol nezákonne umiestnený odpad bezodkladne oznámi túto skutočnosť písomne, e-mailom, telefonicky alebo on-line formulárom,“ píše sa vo všeobecnom záväznom nariadení o odpadoch č. 16/2018.


Kontaktovať môžete odbor životného prostredia na mestskom úrade alebo odbor starostlivosti o životné prostredie na okresnom úrade. Pri podaní oznámenia je potrebné uviesť presnú lokalitu, kde došlo k nezákonnému umiestneniu odpadu, špecifikovať množstvo a druh odpadu, doplniť informácie o pôvodcovi, ak sú vám známe, a v ideálnom prípade dodať aj fotodokumentáciu.

Kontrolu nad dodržiavaním nariadenia ďalej vykonáva mestská polícia alebo poverení príslušníci mestského úradu„Následne sa proces rieši v priestupkovom konaní a občanovi môže byť uložená pokuta podľa zákona o odpadoch č. 79/2015,“ spresnila bývala hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Fialová.

Mesto medzitým stále pracuje na koncepcii optimalizácie odpadového hospodárstva, aby sa podobným situáciám dalo zabrániť. Riešenie vidí v ohradených a najmä uzamykateľných stojiskách striktne určených pre jednotlivé vchody, do ktorých by obyvatelia mali prístup len prostredníctvom čipu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu