V Žilinskom kraji bude pršať, neskôr aj snežiť. Prichádzajú veľké teplotné výkyvy


Foto: V Žilinskom kraji bude pršať, neskôr aj snežiť. Prichádzajú veľké teplotné výkyvy Foto: Facebook

Po predchádzajúcich nočných mrazoch a chladných ránach prišlo výrazné oteplenie. Milovníkov teplých jarných dní včera potešila vonkajšia teplota v niektorých oblastiach nad 17 °C.

V sobotu bude ešte teplejšie. „Teploty budú až o 8 °C vyššie, ako je na súčasnú ročnú dobu bežné a maximálne denné teploty sa vyšplhajú na 12 až 18 °C, no na západe by mohli teploty zlomiť aj hranicu 20 °C,“ píše portál imeteo.sk.

Dôvodom je tlaková níž, ktorá sa presunie z Nemecka nad Poľsko. So sebou však prinesie prevažne oblačné, no veľmi teplé počasie. To nepotrvá dlho, pretože už v sobotu podvečer príde prudký zvrat.


Ochladenie, vietor a sneh

Studený front prinesie silný, nárazový vietor aj zrážky. Nárazy vetra sa budú pohybovať maximálne do 20 metrov za sekundu, na horách to môže byť aj viac. Pozor si treba dať predovšetkým na západnom a južnom Slovensku. Nárazy vetra by mohli ojedinele prekročiť rýchlosť až 25 metrov za sekundu.

Neskôr sa začne rýchlo ochladzovať. „Pokles teplôt bude skutočne výrazný. Zatiaľ čo v sobotu sa budú maximá pohybovať od 12 do 20 °C, tak v nedeľu to bude už len od 3 do 11 °C. Ochladí sa tak aj o 10 °C,” dodáva portál.

V nedeľu ráno sa dokonca môžete prebudiť do snehovej pokrývky. Vo viacerých oblastiach nášho kraja môže snežiť v lokalitách už od 500 metrov nad morom. V kombinácii so silným vetrom tak hrozí ojedinele aj fujavica.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu