Hliadky v Liptovskom Mikuláši majú pokyn medveďa eliminovať, cez noc sa ho odstreliť nepodarilo


Foto: Hliadky v Liptovskom Mikuláši majú pokyn medveďa eliminovať, cez noc sa ho odstreliť nepodarilo Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Po tom, ako sa v nedeľu 17. marca 2024 objavil v centre Liptovského Mikuláša jedinec medveďa hnedého, ktorý poranil piatich ľudí, dohliada na bezpečnosť obyvateľov šesť hliadok. V kontrole okolia mesta pokračujú aj v pondelok 18. marca, keďže v noci sa zviera nepodarilo eliminovať.

„K dispozícii majú dron s termovíziou, nočné videnia, pozorovaciu techniku, fotopasce aj služobné zbrane. Medveď v obytných zónach strávil približne 20 minút, odvtedy sa pohybuje v lesoch. Hliadky majú pokyn na jeho elimináciu, do obývaných častí ho nevpustia,“ spresňuje mesto Liptovský Mikuláš na sociálnej sieti.

Na mikulášskej mestskej polícii bola zriadená základňa pre krízový štáb, kde si členovia hliadok rozdeľujú úseky na hliadkovanie a nabíjajú batérie na drony. V teréne je dnes do 16. hodiny štrnásť mužov zo Štátnej ochrany prírody, TANAP-u a NAPANT-u, potom ich vystrieda nočná zmena. So zásahovým tímom aktívne spolupracujú tiež poľovníci, no rovnako aj mestskí a štátni policajti.

„Spolupracujeme s poľovníckymi združeniami v katastri Liptovského Mikuláša, požiadali sme ich, aby zasielali na Ministerstvo životného prostredia žiadosti o odstrel synantropných medveďov. Budeme kontaktovať aj členov Združenia miest a obcí Liptova, aby postupovali rovnako,“ vysvetľuje mesto.


Samospráva v deň útoku medveďa zároveň vyhlásila mimoriadnu situáciu a rovnako vydala odporúčanie pre obyvateľov, ktoré má zamedziť vzniku ďalších nebezpečných situácií. Mesto v ňom žiada občanov, aby sa najmä ráno a neskoro večer nepohybovali mimo obytných častí.

„Pokiaľ v Liptovskom Mikuláši a okolí zahliadnete medveďa, okamžite kontaktujte výlučne linku 158,“ dopĺňa na záver mesto, ktoré zároveň informuje, že bude kontaktovať všetkých zranených a hľadať spôsob, ako im pomôcť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu