Týždeň na javisku žilinského divadla: Chýbať nebude situačný humor ani príbehy silných žien


Foto: Týždeň na javisku žilinského divadla: Chýbať nebude situačný humor ani príbehy silných žien Foto: Mestské divadlo Žilina

Divadelná Čitáreň súčasnej literatúry sa nezameriava len na podporu renomovaných autoriek a autorov. Chce vytvárať príležitosti aj pre mladé talenty, ktoré majú možnosť prezentovať svoje prvé umelecké pokusy pred publikom v Literárnom labe. V utorok 19. marca o 18. hodine sa verejnosti predstavia začínajúci autori Dielne tvorivého písania, ktorú vedie dramaturgička Daniela Brezániová.

V rovnaký deň do Žiliny opäť dorazí aj partia majstrov situačného humoru a improvizácie. Tri tvorivé tvory – Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Púchovský a Stanislav „Stanley“ Staško – zaplnia priestory kultúry smiechom a nepredvídateľnou zábavou. Najbližšie ich v Mestskom divadle Žilina uvidíte v utorok 19. marca a 23. apríla.

Príbehy silných žien

Okrem toho divadlo v aktuálnom týždni prináša domáce reprízy, ktoré ponúkajú niekoľko silných ženských príbehov. V stredu 20. marca je v programe predstavenie dramatizácie novely Nicol Hochholczerovej Táto izba sa nedá zjesť. Režisér a autor dramatizácie Eduard Kudláč text spracoval ako monodrámu, v ktorej sa herečka Iveta Pagáčová stáva rozprávačkou alebo sprievodkyňou v príbehu toxického vzťahu mladej Terezky s jej päťdesiatročným učiteľom.

Divadelný týždeň pokračuje vo štvrtok 21. marca adaptáciou románu nemeckého autora Timura Vermesa A je tu zas v réžii Filipa Nuckollsa. Keď sa na začiatku tridsiatych rokov Hitler dostal k moci, pripadal ľuďom veľmi komický a smiali sa mu. Potom ich však smiech prešiel. Hoci je príbeh Hitlerovho zázračného prežitia na prvý pohľad absurdný, jeho mediálny príbeh je naopak mrazivo pravdivý.


Starodávny mýtus o rebelke Lilith, ktorá bola údajne prvou ženou Adama, je v programe Mestského divadla Žilina v piatok 22. marca. Mimoriadny projekt tvorivého tandemu autora Miklósa Forgácsa a režiséra Eduarda Kudláča ponúka rôzne možnosti divadelného zážitku – živé divadlo kombinované s videozáznamom inscenovaných podôb textu v nedivadelných priestoroch.

V závere týždňa nájdete na žilinských doskách aj príbeh jednej z najvplyvnejších žien 20. storočia. Autorskú inscenáciu hry Daniely Brezániovej Coco Chanel v réžii Barbory Nitschovej hrá žilinské divadlo v sobotu 23. marca. Bola päťka naozaj jej šťastné číslo? Preneste sa do povojnového Paríža a spoznajte príbeh ženy, ktorá zmenila svet módy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu